Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Ідеолог “червоного терору” чи вассал Золотої Орди: У Москві визначать який пам’ятник потрібно встановити на Луб’янці

    Путінський режим сучасної Росії абсолютно неочікувано вирішив наділити громадян своєї держави примарним правом вибору. Пропагандисти, ідеологи та поціновувачі “русского міра” досить несподівано вирішили дослухатись до думки мешканців Москви і дозволити їм самостійно прийняти рішення у важливому духовно-ідеологічному питанні.

    Втім, право обирати громадяни дали, а от сам вибір традиційно обмежили. Відтак, москвичі будуть обирати між двома сумнівно-духовними та криваво-історичними скрєпами.

    “Credo press” з посиланням на РІА “Новості” інформує, що заступник глави Громадської палати Москви Алєксєй Вєнєдіктов анонсував проведення 25 лютого 2021 року голосування з питання встановлення нового пам’ятника на Луб’янській площі столиці РФ. Всім охочим дається на вибір лише два варіанти – Фелікс Дзержинський та Алєксандр Нєвскій.

    Нещодавно група “роспатріотів”, серед яких Захар Прілєпін, Дмітрій Пучков, Лєся Рябцева, запропонувала повернути пам’ятник засновнику Всеросійської надзвичайної комісії з боротьби з контрреволюцією і саботажем (ВНК, або ВЧК – рос.) Феліксу Дзержинському на Луб’янську площу у Москві, який перебував на цьому ж місці до 1991 року.

    Відтак, кожен, хто зараз проголосує за вказану пропозицію, вочевидь, визнає власні хворобливі симпатії особистості Дзержинського як ідеолога “червоного терору”, з вини якого проводились масові позасудові репресії, здебільшого, за класовим та ідеологічним принципом.

    Втім, не всім така ініціатива прийшлась до душі. Зокрема, у Російській православній церкві зауважили, що прихильники монументу Дзержинському “хворіють на історичну амнезію” і запропонували вшанувати пам’ятником, наприклад, канонізованого в РПЦ Алєксандра Нєвского.

    Та запропонована альтернатива теж викликає чимало питань.

    Князь Алєксандр Нєвскій був беззаперечним вассалом Золотої Орди. У вересні 1246 року він отримав від монголів Тверське князівство. А в результаті переговорів з Огул-Гаймиш, регентшою Монгольської імперії, князь здобув великокнязівський стіл із південною Руською землею.

    Тож яким буде результат вибору москвичів між “Скіллою і Харибдою” спрогнозувати важко. Поміж усіх чеснот російська влада продовжує тяжіти до кривавих розправ, репресій та сумнівної дипломатії.

    А зробити вибір у бік цивілізації та прогресу громадянам РФ не дають аж занадто “високодуховні” та “скрєпоносні” російські можновладці.

    Найсвіжіше

    Популярне