Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Доля пам’ятника Дзержинському стала каменем розбрату між РПЦ та “роспатріотами”

    Російська православна церква критично сприйняла ініціативу окремих “роспатріотів” повернути пам’ятник засновнику Всеросійської надзвичайної комісії з боротьби з контрреволюцією і саботажем (ВНК, або ВЧК – рос.) Феліксу Дзержинському на Луб’янську площу у Москві.

    Серед шанувальників символу “червоного терору” ЗМІ називають, зокрема, Захара Прілєпіна, Дмітрія Пучкова, Лєсю Рябцеву. Однак, вказана ідея знайшла підтримку далеко не всіх “скрєпоносців”.

    Як стало відомо, заступник керуючого справами Московської патріархії єпископ Савва (Тутунов) назвав ініціативу щодо пам’ятника Дзержинському “історичною амнезією”. Про це інформує “Лента.ру” з посиланням на Telegram-канал архієрея.

    Єпископ Савва (Тутунов) висловив думку, що всі прихильники повернення монументу потребують “символу справедливої міці держави”. При цьому, він висловив припущення, що активісти не повністю усвідомлюють суть персонажу.

    Представник духовенства запропонував лікувати таку “історичну амнезію”, оскільки такі погляди не дають змоги побачити дійсно великих діячів історії.

    Видання нагадує, що дискусія навколо можливого повернення на Луб’янську площу Москви пам’ятника Феліксу Дзержинському активно відновилась в лютому 2021 року. Тоді ряд письменників, блогерів та “роспатріотів” написали листа в адресу мерії Москви з проханням вирішити це питання.

    Своєю чергою нагадаємо, заснована у 1917 році Феліксом Дзержинським Всеросійська надзвичайна комісія з боротьби з контрреволюцією і саботажем проводила масові позасудові репресії, здебільшого, за класовим та ідеологічним принципом, впровадила масовий “червоний терор”. Згідно звіту, опублікованого начальником відділу ВНК з боротьби з контрреволюцією М.Лацисом, в 1918 році та за 7 місяців 1919 року було розстріляно 8 389 осіб, хоча існує думка, що ця цифра сильно применшена.

    Сам Дзержинський про “червоний терор” говорив наступне: “Нехай робітничий клас роздавить масовим терором гідру контрреволюції! Нехай вороги робітничого класу знають, що кожен хто насмілиться на найменшу пропаганду проти радянської влади, буде негайно арештований і ув’язнений до концентраційного табору”.

    Найсвіжіше

    Популярне