Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    На Волині віряни, священник яких вітав Путіна з Днем ангела, моляться на вулиці

    Парафіяни з села Галинівка Володимир-Волинського району майже півроку проводять служби надворі, поруч з храмом. Будівля кілька місяців як опечатана, а колишній настоятель церкви, який вітав із Днем ангела Путіна, пішов у монастир за покаянням.

    За перехід з РПЦвУ до ПЦУ жителі Галинівки проголосували ще в серпні, але юридично перехід громади до Православної Церкви України досі не зареєстрували, повідомляє РІСУ.

    На недільні та святкові служби парафіями збираються надворі. Вести богослужіння у Галинівку приїжджає священник ПЦУ Сергій Місан. Каже: на молитву збираються 30-40 людей.

    Двері храму у Галинівці – опечатані. Замок на двері повісили восени, після того, як священик Олексій Шаран приїхав служити на храмове свято. Батюшка молився у церкві з парафіянами, які не підтримали перехід до ПЦУ. Тепер він у храмі не з’являється.

    Нагадаємо, 28 липня 2019-го настоятель храму у селі Галинівка на особистій сторінці президента Росії у соцмережах привітав його із Днем ангела. Путіну священник РПЦвУ побажав терпіння, оптимізму і добра. Громада вчинку Олексія Шарана обурилася.

    “Скільки погинуло дітей українських. Ще мій син уже четвертий рік на Сході. Батюшка зразу був по-людськи, а потім щось зробилося і все гірший-гірший, а потім взяв і привітав Путіна”, – розповіла жителька села Марія Євсюк. Жінка одна з 57 представників громади, які в серпні підтримали перехід до ПЦУ. Лишитися з РПЦвУ забажали шість жителів громади.

    Як пояснив прессекретар Володимир-Волинської єпархії РПЦвУ Володимир Мацур, Олексія Шарана – звільнили з посади настоятеля восени. “Він був направлений у монастир для покаяння. На сьогодні він не проводить богослужіння у жодному храмі”, – каже прессекретар.

    Богослужіння у храмі, де зчинився скандал, проводять почергово. Громада досі очікує, коли офіційно зможе перейти до ПЦУ. В облдержадміністрації розповіли, що документи про перехід з Галинівки отримали, але не повні. Зі слів начальника відділу управління культури ОДА Василя Гайдука, бракує старого статуту, який нині в священника Юрія Татунчака, якого Володимир-Волинська єпархія РПЦвУ призначила настоятелем замість Олексія Шарана.

    Найсвіжіше

    Популярне