Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Після залякування РПЦвУ обіцяє підняти рейтинг «Слузі народу» за скасування закону про перейменування

    Шантаж Московського патріархату української влади продовжується. Після невдалих спроб залякати українську владу мітингами, у РПЦ в Україні пробують домовлятись із найбільшою фракцією в Верховній Раді. РПЦвУ через своїх політологів просуває думку, що рейтинги «Слуги народу» і навіть президента України Володимира Зеленського зростуть, якщо щодо Московського патріархату в Україні не стануть застосовувати закон про перейменування.

    Згідно з цими законом «УПЦ МП» має вказувати в своїй назві приналежність до країни-агресора, тобто до Московського патріархату чи Росії, яка восьмий рік воює з Україною.

    20 грудня в Успенській Києво-Печерській лаврі пройшов “круглий стіл”, організований РПЦвУ для того, щоб назву їх релігійної організації не унормовували згідно із суттю. На ньому ручний політолог РПЦвУ Руслан Бортник заявив, що скасування закону про перейменування, «однозначно покращило б й електоральні рейтинги Зеленського та “Слуги народу”», через те, що РПЦвУ нібито має багатомільйонну паству. Бортника цитує офіційний сайт РПЦвУ.

    Крім цього Руслан Бортник заявив, що РПЦвУ треба діяти рішучіше, щоб їх не перейменовували. Він навіть запропонував провести «всеукраїнський референдум». Ймовірно Бортника надихнув так званий «референдум» в Криму.

    Це вже не перша заява Руслана Бортника на підтримку РПЦвУ. На початку року він радив РПЦвУ виходити на антидержавні мітинги. Такої ж думки був і речник РПЦвУ протоєрей Миколай Данилевич. Останній постійно повторяв про успіх «чорногорського сценарію» і хотів його повторити в Україні. В Чорногорії Сербська Церква організувала антидержавні мітинги, після того, як влада намагалась націоналізувати усіх храми побудовані до 1918 року (об’єднання Чорногорії з Сербією). На них брали участь представники РПЦвУ, зокрема, вищезгаданий протоєрей Микола Данилевич.

    21 березня 2021 РПЦвУ вдалось провести свої демонстрації у багатьох обласних центрах, окрім окупованої частини України: Криму, Донецьку і Луганську. Там для РПЦвУ немає ніяких поганих законів про перейменування, адже в Криму так звана «УПЦ МП» давно перейменувалась і вказує в своїй назві приналежність до Московського патріархату, навіть не згадуючи ні за яку «Українську Православну Церкву».

    Таким чином, ще на весні цього року вся РПЦвУ лякала владу мітингами під ВРУ у великих містах, для того, щоб їх не перейменовували. Через те, що залякування не спрацювали, а президент України Володимир Зеленський назвав мітингувальників РПЦвУ «бабусями в жовтих кепках ОПЗЖ», то ідеологи Московського патріархату в Україні перейшли до обіцянок політичній партії «Слуга народу» і особисто президенту. Надалі, ймовірно, обіцянки у вигляді рейтингів будуть знову звучати не тільки від політологів, близьких до РПЦвУ, але і від єрархів цієї структури. Слід очікувати, що у РПЦвУ займуться такими обіцянками у період зміни влади і вже зробили перші кроки в цьому напрямку заявами Руслана Бортника.

    Протидія РПЦвУ перейменуванню триває вже давно. Раніше вони просили не називати їх «Московським патріархатом», бо це «антицерковно». Тим не менше у Кабміні не бачать правових підстав для скасування унормування назви «УПЦ» на РПЦвУ. Крім цього релігійний експерт Олександр Єфременко розповів, що РПЦвУ і є та сама РПЦ просто під іншим “брендом”. Також Релігієзнавець Віктор Єленський говорив, що РФ використовує «УПЦ МП» для демонтажу української державності.

    Митрополит Епіфаній каже, що РПЦ в Україні є поза законом і не може носити назву «УПЦ». Також і єромонах, що приєднався до ПЦУ назвав «УПЦ МП» зібранням єпархій РПЦ в Україні.

    Нещодавно моспатріарх Кіріл визнав, що ніякої «УПЦ МП» немає, є тільки Російська Церква, в тому чилі в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне