Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Всесвітня рада церков засудила декларацію про “священну війну” в Україні

    Всесвітня рада церков (ВРЦ) рішуче засудила декларацію XXV Всесвітнього собору російського народу, в якій війна в Україні описується як “священна війна”.

    Генеральний секретар ВРЦ професор Джеррі Піллей від імені членських церков ВРЦ заявив, що ВРЦ не може погодитися з декларацією, яка виправдовує насильство та жорстокість в Україні, повідомляє сайт ВРЦ.

    Джеррі Піллей нагадав, що з початку російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року найвищі керівні органи ВРЦ – Центральний комітет у червні 2022 року та 11-а Асамблея ВРЦ у вересні 2022 року – рішуче стверджували, що “війна несумісна з самою природою Бога і Його волею для людства, а також суперечить нашим фундаментальним християнським та екуменічним принципам”.

    “У світлі усталених позицій вищих керівних органів ВРЦ, ВРЦ не може погодитися з представленням в указі незаконного і невиправданого вторгнення Росії в її суверенного сусіда Україну як “нового етапу національно-визвольної боротьби російського народу проти злочинного київського режиму і колективного Заходу, що стоїть за ним, що ведеться на землях Південно-Західної Росії з 2014 року”, або з перспективою того, що “вся територія сучасної України повинна увійти в зону виняткового впливу Росії”, – заявив Піллей.

    ВРЦ також висловила стурбованість заявами Патріарха Кіріла, глави Російської православної церкви, які можна розцінювати як підтримку війни в Україні.

    Під час зустрічі з генеральним секретарем ВРЦ у Москві в травні 2023 року патріарх Кіріл нібито заявив, що будь-які згадки про “священну війну” в поточному контексті стосуються метафізичної сфери, а не фізичного збройного конфлікту в Україні. Принаймні про це запевняють у ВРЦ.  «Указ суперечить цій позиції», – зазначила Піллей.

    Нагадаємо, Синод УПЦ (МП) проігнорував проголошення патріархом Кірілом “священної війни” проти України.

    Найсвіжіше

    Популярне