П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Синод УПЦ (МП) проігнорував проголошення патріархом Кірілом “священної війни” проти України

    На засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви (Московського Патріархату) 10 квітня 2024 року не було приділено уваги скандальним заявам патріарха Московського Кирила про “священну війну” проти України.

    Попри очікування, що Синод УПЦ (МП) вимушений буде якось відреагувати на войовничу та відверто ворожу до України риторику Всесвітнього російського народного собору під головування патріарха Кіріла, це питання навіть не було включено до порядку денного. Про це стало відомо після публікації висновків Синоду УПЦ (МП).

    Нагадаємо, наприкінці березня 2024 року Всесвітній російський народний собор оголосив “священною війною” агресію РФ проти України. Крім того, РПЦ МП підкреслила, що “відновлення єдності російського народу” через війну в Україні є ключовою умовою виживання та успішного розвитку Росії протягом XXI століття.

    Проте керівництво УПЦ (МП) вирішило повністю проігнорувати скандальні заяви Кирила і не коментувати цю тему на Синоді. Така реакція може бути розцінена як мовчазна підтримка позиції Москви в українському питанні. Цей крок УПЦ (МП) розходиться з раніше задекларованими нею намірами дистанціюватися від Російської православної церкви та рухатися до автокефалії.

    Нагадаємо, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) рішуче засудила підсумкові документи останнього засідання “Всемирного русского народного собору”. У заяві Ради йдеться, що документи “ВРНС” містять спроби морального виправдання агресивної війни Росії проти України, заперечення права українського народу на суверенітет.

    Нагадаємо, Синод УПЦ (МП) не розглядав питання щодо звільнення з ректорства архієпископа Сильвестра. Його намагався усунути лідер проросійського крила всередині УПЦ (МП) митрополит Антоній (Паканич).

    Найсвіжіше

    Популярне