Четвер, 9 Травня, 2024
Бiльше

    Синод УПЦ (МП) не розглядав питання щодо звільнення з ректорства архієпископа Сильвестра

    10 квітня 2024 року відбулося засідання Синоду Української Православної Церкви (Московського Патріархату).

    Попри побоювання, Синод не розглядав питання про звільнення архієпископа Сильвестра (Стойчева) з посади ректора Київської духовної академії і семінарії. Про це стало відомо після публікації висновків Синоду.

    Схоже, що великий розголос інформації про плани проросійських сил всередині УПЦ (МП) усунути проукраїнського архієрея, уберегли архієпископа Сильвестра від переслідувань.

    Нагадаємо, напередодні Духовний Фронт України першим опублікував інформацію про те, що лідер проросійського крила УПЦ (МП) митрополит Антоній (Паканич) наполягав на звільненні архієпископа Сильвестра через його проукраїнські погляди та прагнення до більшої незалежності УПЦ (МП) від Московського Патріархату. Повідомлялося, що Паканич хотів замінити Сильвестра на свого ставленика з Бориспільської єпархії.

    Пізніше цю інформацію розмістили інші журналісти, та навколоцерковні блогери.

    Водночас Духовний Фронт зазначав, що ці кадрові ініціативи Паканича поділяють не всі, адже частина духовенства і вірян УПЦ (МП) підтримують погляди Сильвестра на подальшу незалежність від Моспатріархату.

    У колах УПЦ (МП) архієпископ Сильвестр (Стойчев) відомий послідовним виконанням декларативних рішень Феофаніївського собору в руслі повної самостійності і незалежності УПЦ (МП) від РПЦ. Відомо, що рішення Феофанії були половинчасті, але зараз архієпископ Сильвестр бачить їхню імплементацію в життя максимально наближаючи УПЦ (МП) до повної незалежності від Московського Патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне