Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    “Священна війна”: РПЦ пропонує Кремлю ультранаціоналістичну ідеологію, – ISW

    Російська православна церква Московського патріархату (РПЦ МП) об’єднала кілька кремлівських ідеологічних наративів, намагаючись сформувати ширшу націоналістичну ідеологію навколо війни в Україні та експансіоністського майбутнього Росії.

    Про це йдеться в звіті Інституту вивчення війни (ISW).

    Зазначається, що 27-28 березня РПЦ провела Всесвітній російський народний собор у Москві та схвалила ідеологічний і політичний документ.

    В ньому РПЦ посилила кремлівську риторику щодо війни Росії в Україні та назвала її екзистенціальною та цивілізаційною “священною війною”. Це є суттєвим відхиленням для російської влади, яка досі старанно уникала офіційного формулювання вторгнення Росії в Україну, як будь-яку “війну”.

    Також РПЦ МП об’єднує попередні паралельні кремлівські наративні зусилля у відносно цілісну ідеологію, зосереджену на національній ідентичності та демографічному відродженні, яка обіцяє росіянам період національного відродження в обмін на соціальні та громадянські обов’язки.

    Крім того, РПЦ МП підкреслила, що “відновлення єдності російського народу” через війну в Україні є ключовою умовою виживання та успішного розвитку Росії протягом XXI століття.

    Аналітики ISW вважають, що цей заклик до відновлення є повномасштабним знищенням української нації та затягування її в Росію.

    Також Російська православна церква має на меті конвертувати етнічних білорусів у російську націю через свою концепцію “доктрини триєдиності”, а також масово репатріювати інших “співвітчизників” за кордоном.

    “Кремль може вирішити не повністю приєднуватися публічно до запропонованої РПЦ ультранаціоналістичної ідеології, але, скоріш за все, запозичить і використає її для підтримки військових дій в Україні та будь-яких майбутніх актів агресії проти сусідів Росії і Заходу”, – йдеться у звіті ISW.

    Найсвіжіше

    Популярне