Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій святкує свій день народження: факти з життя предстоятеля Матері-Церкви

    29 лютого свій день народження святкує один з найвпливовіших релігійних лідерів світу – патріарх Варфоломій. У цей день, який він відзначає вже 84-й раз, він отримує вітання та привітання від вірних з усього світу. Вселенський патріарх неустанно працює над просуванням миру, єднання та справедливості. Його духовне лідерство та дипломатичні зусилля мають значний вплив на життя мільйонів людей.

    Зі всіх Вселенських патріархів саме Варфоломій зробив найбільше для духовної незалежності православ’я в Україні, надавши Томоса про автокефалію у 2019 році. Це зміцнило також державну незалежність України.

    Зусиллями патріарха Варфоломія відбулось зцілення розколу – об’єднались три Церкви: УАПЦ, УПЦ КП та УПЦ (МП). Щоправда, остання через тиск росії до тепер зберігає єдність з РПЦ і тоді не побажала (окрім двох архієреїв) брати участь у Об’єднавчому Соборі.

    Саме патріарх Варфоломій знищив брехню Кремля про те, що Київська митрополія була у складі Московського патріархату, що дало можливість відновити історичну справедливість, щодо України.

    Патріарх Варфоломій підтримує Україну і після надання Томоса. Він прибув до України на святкування 30-річчя Незалежності України у 2021 році, чим підтвердив свою підтримку канонічній Православній Церкві України та її суб’єктність. Також він вітає українців з Різдвом та підтримує боротьбу захисників України із російським агресором.

    Нещодавно патріарх Варфоломій заявив, що в Україні Московський патріархат маніпулює та інструменталізує християнство. Також Вселенський патріарх постійно молиться за захисників України і закликає світових лідерів об’єднатися заради миру в Україні.

    Його Святість благословив український народ, сказавши, що весь вільний світ на нашому боці, а війну росії «нічим не можна виправдати».

    Президент України Володимир Зеленський сказав про патріарха так: “Ваші слова – як руки, що підтримують нас у цей тяжкий час. Українці відчувають духовну підтримку та силу ваших молитов”, – наголосив Глава держави.

    Патріарх Варфоломій також відомий своєю боротьбою за збереження довкілля та екологічну безпеку. Він постійно звертає свою увагу на проблеми глобального потепління. У останній заяві, він закликав світ прислухатися до криків людей і Землі.

    Патріарх також визнав Голодомор геноцидом українського народу. За свої духовні труди, та християнську позицію отримав численні нагороди серед яких Орден “За заслуги” та Орден Князя Ярослава Мудрого. Його робота задля примирення Вселенського православ’я є дуже важливою і відповідальною, адже тільки Вселенський патріарх має право, згідно канонів, приймати апеляції від єпископів інших Церков.

    Послідовно виступає за релігійну свободу та права людини, з його ініціативи проведено низку міжнародних конференцій. Є почесним доктором понад 30 університетів світу.

    Патріарх Варфоломій відіграв ключову роль у покращенні відносин між Православною та Католицькою Церквами. Він зустрівся з Папою Римським Франциском кілька разів, і вони спільно виступили за мир та єдність у світі.

    Патріарх Варфоломій продовжує активно працювати на благо Православної Церкви та всього світу, незважаючи на свій вік. Його віра, мудрість та невтомна праця є натхненням для вірних у всьому світі. На свій 84-й день народження він продовжує отримувати вітання від вірних з усього світу, які вдячні за його служіння та відданість справі Церкви. Ми молимося за його здоров’я та довголіття.

    З Днем Народження, Ваша Святосте! 

    Вечірнє богослужіння у Ставропігії Вселенського Патріарха – Андріївській церкві, яке очолив Його Всесвятість Патріарх Варфоломій під час мирного візиту до України у 2021 році. 21.08.2021 рік

    Ось ще декілька фактів про патріарха Варфоломія:

    • Варфоломій I є архиєпископом Константинополя, Нового Рима і вселенським патріархом з 1991 року.
    • Патріарх Варфоломій перебуває на Константинопольській кафедрі найдовше за всіх своїх попередників.
    • Цікавим фактом у життєписі Варфоломія є те, що після свого висвячення на диякона пішов служити до турецької армії.
    • Примітно, що майбутній Патріарх навчався у Римі, зокрема у Папському Східному інституті. Темою його дисертації було канонічне право Православної Церкви.
    • Патріарх відвідував Україну три рази: У 1997, 2008 і 2021 році
    • У 1973-му році Варфоломій був висвячений в сан єпископа і отримав титул спочатку митрополита Філадельфійського, а пізніше – і митрополита Халкідонського.
    Єрархи УПЦ МП на зустрічі з Вселенським патріархом Варфоломієм / 23.06.2018

    Найсвіжіше

    Популярне