Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Варфоломій: В Україні Московський патріархат маніпулює та інструменталізує християнство

    Вселенський Патріарх Варфоломій у понеділок, 15 січня, оголосив про початок Міжнародної наукової конференції «Апостол Павло в Анталії: пам’ять, свідчення». Вона організована митрополією Пісідії в місті Анталія.

    Про це інформує orthodoxtimes.com

    У своїй промові Вселенський патріарх посилався на універсальність Христового Євангелія та значення проповіді апостола Павла, в рамках якого Вселенський Патріархат виступив із різними ініціативами в нашу добу для сприяння екуменічним відносинам і діалогу.

    «Ми неодноразово підкреслювали, що єдність не є лише внутрішньою справою Церкви саме тому, що вона нерозривно пов’язана з єдністю всього людства. Церква існує не для себе, а для всього людства і, навіть ширше, для всього Творіння», – наголосив патріарх.

    Він додав, що у цей критичний момент історії універсальність не є розкішшю чи перевагою.

    «Для нас, християн, це є обов’язковим і необхідним, тому що від широкого тлумачення та широкого застосування Євангелія залежить виживання світу!».

    В іншому місці своєї промови Вселенський патріарх підкреслив, що в нашому світі релігія стає предметом експлуатації, маніпулювання та інструменталізації з різних причин, зокрема націоналізму, фанатизму та фундаменталізму.

    «Ми бачимо це на наших очах в Україні, де православне християнство неетично і несправедливо використовується проти інших православних християн з благословення Московського патріархату. Таке ж порушення та обурення ми спостерігаємо на Близькому Сході та в Північній Африці, де бойові дії та війни ведуться в ім’я релігії ціною життя громадян та людських потреб».

    У конференції беруть участь єрархи, духовенство, викладачі різних університетів, богослови з різних країн.

    Вселенський патріарх прибув до Анталії в неділю вдень у супроводі, де його зустрів в аеропорту митрополит Пісідійський Іов в оточенні свого духовенства та мирян. Після цього патріарх здійснив паломництво до історичної церкви святого Аліпія Кіонського.

    Найсвіжіше

    Популярне