Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Три роки колонії за “фейки про армію” суд рф дав єромонаху, який втік в росію із України після 2014 року

    Міський суд Санкт-Петербурга затвердив вирок єромонаху Івану (Курмоярову): три роки колонії загального режиму у справі про поширення «фейків» про російську армію за мотивом політичної ненависті (п. «д» ч. 2 ст. 207.3 КК).

    Про це повідомляє Тг-канал Християни проти війни.

    Вирок священнослужителю ухвалили у серпні минулого року. Крім реального терміну, йому призначили дворічну заборону на розміщення публікацій в інтернеті. Прокурор просив для Курмоярова сім років колонії.

    Приводом до переслідування ченця, який втік з України в рф, стало відео, яке він опублікував у березні 2022 року. У ролику йшлося, що вбиті в Україні російські військові потраплять до пекла, а не до раю. «У раю опиняються „блаженні миротворці“, „миротворці“, розумієте, у чому проблема? А ті, хто розв’язав агресію, не будуть вони в раю», — коментував це священник.

    До 2014 року єромонах Іван (Курмояров) був кліриком УПЦ МП, душпастирював на Вінниччині.

    Влітку 2020 року о. Іван був звільнений з Новосибірської єпархії Моспатріархату після того, як розкритикував як язичницький «головний храм» ЗС РФ у підмосковному парку «Патріот». Єромонаха Іоанна заборонили в служінні в червні 2020 року за пост в Facebook, де він назвав об’єкт в підмосковному парку «Патріот» «язичницьке капище».

    Він у 2021 р. подав заяву до Слідчого комітету РФ на міністра оборони рф Сєргєя Шойгу, звинувативши його в образі почуттів віруючих, має намір позиватися до телеканалу «Спас».

    У лютому 2022-го священик опублікував відкритого листа із вимогою до Шойгу прибрати комуністичні символи з церкви. Своєю чергою, в Міноборони РФ відповіли, що не вважають зображення образливими.

    В Україні на Курмоярова було складено адміністративний протокол за частиною першою статті 173-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення: виготовлення та пропаганда георгіївської стрічки. Щоправда покарання за порушення українського законодавства священослужитель не поніс – постановою Немирівського районного суду Вінницької області було закрито провадження у справі, оскільки строки притягнення до адміністративної відповідальності закінчилися.

    Отець Іван активно вів блог та дописував у соцмережах, висловлюючи свою радикальну антиукраїнську позицію, розповідав про “другосортність” української літератури та мови, а також критикував православні конфесії, які не належали до РПЦ і УПЦ (МП).

    Свого часу він відмовився відспівувати загиблих на Сході кіборгів та називав події на сході Україні “громадянською війною”.

    Найсвіжіше

    Популярне