Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ проводить у головному храмі Збройних сил РФ неоязичницькі ритуали?

    Частку так званого вічного вогню з Могили Невідомого Солдата доставили до головного храму Збройних сил Російської Федерації – собору на честь Воскресіння Христового. Ритуал провели напередодні Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни, пише “Рамблер/Новости” з посиланням на ТАСС.

    Повідомляється, що військовослужбовці роти почесного караулу запалили лампадку від вічного вогню з Могили Невідомого Солдата і привезли її до вказаного храму.

    Ритуал залишає відкритими чимало запитань щодо свого змісту та значення, особливо з огляду на той факт, що редактор “Журналу Московської патріархії” Сєргєй Чапнін у травні цього року відкрито назвав вічний вогонь язичницьким символом.

    Представник РПЦ зауважив, що святкування Дня Перемоги у Росії є подобою “громадянської релігії”, ритуальні форми якої передбачають поклоніння вогню.

    “Вогонь, який виходить з землі, завжди є образом пекла, геєни вогненної, гніву Божого… Але навіть представники церкви, включаючи єрархів, продовжують брати участь у цьому дивному для сьогоднішнього дня ритуалі”, – наголосив Чапнін. Втім, попри його нерозуміння ситуації, частка геєни вогненної таки була доставлена до собору на честь Воскресіння Христового.

    Тож яке насправді ритуальне значення для сучасної РПЦ має вогонь, “вічність” якого забезпечується виключно волею посадових осіб корпорації “Газпром”, наразі, лишається не зрозумілим.

    Принагідно нагадаємо, це не переший випадок, коли головний храм ЗС РФ пов’язують з неоязичництвом. Влітку минулого року єромонах РПЦ Іоанн (Курмояров) написав на своїй сторінці в соцмережі, що в цьому новому храмі не буде своєї общини, це буде не храм, а “язичницьке капище”. На думку священника, що собор в підмосковній Кубинці є яскравим прикладом профанації релігії.

    Найсвіжіше

    Популярне