Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Керівник церкви РПЦ в Естонії має залишити країну до кінця доби, бо загрожує нацбезпеці

    6 лютого митрополит Талліннський і всієї Естонії Євгеній (Решетніков) повернеться в Росію у зв’язку із закінченням терміну дії посвідки на проживання в Естонії.

    Про це повідомляє ERR.

    За словами керівника бюро прикордонної охорони Пих’яської префектури Індрека Ару, посадовці департаменту вчора зустрілися з громадянином Росії Валерієм Решетніковим і повідомили йому, що його посвідку на тимчасове проживання продовжено не буде.

    “Це означає, що термін дії посвідки на проживання спливає 6 лютого, і впродовж дня Решетніков має покинути Естонію. Решетніков співпрацював із посадовцями і, наскільки відомо, митрополит має намір покинути Естонію вчасно”, – повідомив Ару.

    18 січня цього року Департамент поліції і прикордонної охорони не став продовжувати посвідку на проживання митрополита Євгенія, вирішивши, що він становить загрозу безпеці державі. За словами правоохоронців, митрополит не засудив агресію РФ проти України.

    “Як і личить демократичній правовій державі, Решетнікову дали можливість надати свої заперечення, що він і зробив. Департамент поліції і прикордонної охорони проаналізував заперечення Решетнікова і вирішив не продовжувати його посвідку на проживання”, – повідомив Ару.

    За його словами, під час розгляду клопотання про продовження посвідки на проживання було враховано діяльність Решетнікова як представника Московського патріархату в Естонії, його публічні виступи і вплив на внутрішню безпеку.

    “Оцінку також дав Департамент поліції безпеки, який встановив, що патріарх московський… Кіріл як релігійний лідер російської православної церкви послідовно виправдовував і підтримував криваву агресію кремлівського режиму проти України, і що дії як Московського патріарха, так і митрополита Євгенія сприяли реалізації політики безпеки РФ в Естонії”, – додав Ару.

    Естонська православна церква московського патріархату нараховує приблизно 150 тисяч вірян у 38 парафіях і є найбільшою східною православною церквою в Естонії. До неї належать здебільшого представники російської, білоруської й української етнічних меншин, а також частина естонців.

    Крім того, в країні діє Естонська апостольсько-православна церква, що є автономною у складі Вселенського патріархату. Вперше її автономний статус визнали ще в 1923 році. Богослужіння в цій церкві здійснюються естонською мовою. Також вона дотримується новоюліанського календаря. При ЕАПЦ діє українська парафія святого Великомученика і Побідоносця Георгія у Таллінні.

    Утім, домінантним віровизнанням в Естонії залишається протестантизм лютеранського віровчення.

    Нагадаємо, у червні минулого року Естонія заборонила в’їзд патріарху Кірілу, бо він поширює путінську ідеологію. Також уряд Естонії планує припинити фінансування освіти російською мовою.

    Раніше митрополит Євгеній заявив, що попри депортацію, залишається главою РПЦ в Естонії.  Втім Естонська Православна Церква вже провела нову єпископську хіротонію над протоєреєм Даниїлом (Леписком).

    Найсвіжіше

    Популярне