Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Митрополит Євгеній заявив, що попри депортацію, залишається главою РПЦ в Естонії

    Очільник Моспатріархату в Естонії, митрополит “Талінський” РПЦ Євген прокоментував рішення Міністерства внутрішніх справ республіки відмовити йому у продовженні посвідки на проживання. Архієрей заявив, що навіть попри можливу депортацію до росії, він продовжить керувати Естонською Православною Церквою.

    Про це повідомляє сайт ERR.EE.

    “Я залишаюся главою Естонської Церкви. Мене ніхто не звільняв, не знімав. Мене обрав Собор, представники всіх парафій, все духовенство та миряни. Тому саме цей орган повинен і вирішити, чи можу я бути тут далі, чи не можу. Я покидаю (країну, -ред.), але я залишаюся”, – заявив митрополит Євгеній.

    Митрополит РПЦ каже, що не розуміє, чим саме він загрожував безпеці Естонії.

    “У найпершому інтерв’ю по радіо я сказав, що проти війни. Єдине, що я сказав: “Точних причин ми не знаємо”. Я ж не політик, не військовий, не дипломат. Як я можу точно охарактеризувати? Хто питав церкву – починати війну чи ні? Ось це було таким основним моментом. А те, що ми засуджуємо війну, я підписав загальне звернення Ради церков Естонії і не відмовлявся від цього”, – підкреслив предстоятель ЕПЦ МП.

    “Мабуть, через те, що я дійсно представляю загрозу Естонській республіці, я позбавлений 90 днів, які покладаються згідно із законом на оскарження та перебування тут після закінчення дії посвідки на проживання. Але я позбавлений і цього терміну. ​​Я повинен залишити Естонію саме 6 лютого. А судові справи ніхто не скасовував, я можу подавати до суду через юристів, за довіреністю, як завгодно”, – сказав митрополит.

    Як стало відомо 18 січня цього року, Департамент поліції та прикордонної охорони Естонії не став продовжувати 6 лютого посвідку на проживання митрополита Євгена (Решетнікова), вважаючи, що він становить загрозу безпеці державі. За словами поліцейських чиновників, Євген не засудив агресію РФ проти України.

    Найсвіжіше

    Популярне