Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Очільник РПЦ в Естонії оскаржує свою депортацію з країни

    Як розповів президента Ради церков Естонії Урмас Війлма, очільник Московського патріархату в Естонії митрополит Євген висловив незгоду з висунутими претензіями МВС Естонії та опротестував рішення про непродовження йому посвідки на проживання.

    “Користуючись правом подати до 25 січня 2024 року свої заперечення та думки, митрополит Таллінський та всієї Естонії Євген направив 25 січня до Департаменту поліції та прикордонної охорони свої заперечення щодо причин відмови у продовженні тимчасової посвідки на проживання, зазначених у листі від 18 січня та клопотав про продовження тимчасової посвідки на проживання з урахуванням наданих заперечень”, повідомила канцелярія митрополита ввечері 27 січня, передає сайт err.ee

    Як стало відомо 18 січня цього року, Департамент поліції та прикордонної охорони не став продовжувати 6 лютого посвідки на проживання митрополита Євгена (Решетнікова), вважаючи, що він становить загрозу безпеці державі. За словами поліцейських чиновників, Євген не засудив агресію РФ проти України.

    Рада церков Естонії на своїй робочій зустрічі отримала пояснення від Міністерства внутрішніх справ щодо ситуації з митрополитом РПЦ Євгеном. Організація утрималася від оцінок кроку влади, але визнає, що досвід спілкування з митрополитом є виключно позитивним.

    Водночас президента Ради церков Урмас Війлма підкреслив, що церкви не мають компетенції, щоб оцінювати загрозу державі, повідомляє видання err.ee

    “Звичайно, ми не володіємо всією інформацією, яку мають естонські силові структури, і не можемо оцінити, чи є ця діяльність, яка може здатися всім нам просто природною частиною нашої церковної роботи, загрозою безпеці, в момент, коли існує дуже складна політична ситуація і враховуючи російську агресію та війну, що відбувається в Україні. Ми не знаємо, чи може в цій ситуації якась дія чи крок стати загрозою безпеці Естонії. Естонський рада церков не може це оцінювати”, – сказав Війлма.

    Щоб обговорити цю ситуацію, Рада церков Естонії зібралася на робочу зустріч, на неї було запрошено і віце-канцлера Міністерства внутрішніх справ Райва Кюйта.

    “Заступник канцлера МВС Райво Кюйт сьогодні також підтвердив, що цей крок було зроблено у зв’язку з оцінкою загрози безпеці. Кюйт також підтвердив, що це не був крок проти Естонської православної церкви Московського патріархату. І це не було безпосередньо пов’язано з тим, що митрополит Євген є главою церкви, водночас це теж по-своєму аргумент, що за людиною, яка перебуває на такій відповідальній посаді і представляє досить велику кількість людей, також ведеться спостереження, за тим, як вона діє, що вона робить чи не робить”, – зазначив Війлма.

    Минулого року президент Естонії відзначив внесок патріарха Варфоломія у підтримку ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне