Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Архиєпископ Америки: Антиюдаїзм, по суті, є черговим проявом антихристиянства

    Архієпископ Елпідофор висловив подяку за запрошення виступити на вшануванні пам’яті жертв Голокосту грецьких євреїв. Він визнав історичні зв’язки між Святою Архиєпархією Америки та єврейською громадою, особливо в Салоніках.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com

    Згадуючи значну присутність євреїв у місті після вигнання іспанцями, він наголосив на руйнівних втратах, зазнаних під час нацистської окупації. Архиєпископ наголосив на важливості історичної пам’яті, засудив антисемітизм і обговорив заплановане будівництво Музею Голокосту Греції в Салоніках. Він звернувся до сучасного зростання антисемітизму, засуджуючи його зловживання та наголошуючи на відповідальності релігійних і церковних чиновників у боротьбі з ним.

    Виступ завершився цитатою Жана-Поля Сартра, в якій наголошувалося, що антисемітизм – це колективна проблема, яка вимагає об’єднаних зусиль проти ненависті.

    “Я пам’ятаю про глибоку людську втрату, яку зазнала єврейська громада Салонік під час нацистської окупації. З приблизно 50 000 євреїв, які проживали в місті і були примусово перевезені до страшних таборів смерті, лише 4% мали можливість повернутися до своїх домівок. Мені відомо, що на єврейському кладовищі в Салоніках покояться останки героя та єврея-співвітчизника полковника Мордехая Фрізіса. Він не тільки відзначився під час Балканських війн і малоазійської кампанії, але й був одним із перших старших офіцерів грецької армії, які загинули на албанському фронті. Його самопожертва є прикладом відданості захисту найдорожчих цінностей, таких як свобода, цілісність і гідність нашої батьківщини”, – сказав Елпідофор.

    Він зазначив, що визнає мультикультурну історію Салонік, де люди з різних релігійних і культурних середовищ гармонійно і мирно співіснували протягом століть (православні, вірмени, євреї та мусульмани).

    “З усіх цих причин я глибоко зворушений присутністю сьогодні тут, у гостинних і знайомих приміщеннях Університету Арістотеля в Салоніках. Саме в Богословській школі цього поважного закладу я отримав освіту, а згодом мав привілей передавати вчення православного богослов’я. Ця теологія охоплює відкриті горизонти, екстравертність, діалог і повагу до всіх форм різноманітності”, – пояснив архієпископ Америки.

    Нагадаємо, раніше архієпископ Америки розповів, що вони не перевіряють, як народилася дитина, щоб побачити, чи можна її охрестити чи ні.

    Найсвіжіше

    Популярне