Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Америки: Ми не перевіряємо, як народилася дитина, щоб побачити, чи можна її охрестити чи ні

    Архієпископ Америки Елпідофор дав важливе інтерв’ю афінській газеті «Ta Nea»  торкаючись низки тем, що охоплюють церковні новини.

    Його присутність поряд з архієпископом Афінським Ієронімом, особливо в той час, коли останній публічно заявив, що він розгляне можливість хрещення дітей одностатевих пар, коли вони самостійно вирішать це зробити після досягнення повноліття, викликало значні дебати щодо того, чи поділяє Архиєпископ Елпідофор точку зору Предстоятеля Елладської Церкви.

    «Ми не можемо розглядати під мікроскопом те, як дитина з’явилася на світ»

    Стосовно цього питання Архиєпископ Америки зауважив: «Я не маю такої здатності, яка б дозволила мені погоджуватися чи не погоджуватися з Архиєпископом Афінським. У нашій Церкві немає перешкод для дитини будь-якого походження. Ми не можемо поглянути під мікроскоп, як дитина була зачата і як вона з’явилася на світ.

    Наша роль – забезпечити легітимність. Ми повинні переконатися, що ті, хто має опіку над цією дитиною, будь то біологічні батьки чи законні опікуни, дали свою згоду на хрещення. Це юридичний аспект. З церковної точки зору важливо, щоб хресний батько був православним і є гарантом православного виховання дитини. Батьки не можуть піддавати оцінці свою власну православну відданість і потім вирішувати, чи варто чи ні хрестити дитину. Ось яке завдання хресних батьків. Отже, якщо ці дві умови виконані, то немає ні церковних, ні юридичних перешкод для хрещення дитини. Що я і зробив у 2022 році”.

    Щодо своїх відносин з грецькою діаспорою Архиєпископ Елпідофор підкреслив: “Люди, які дивляться на грецьку діаспору з точки зору Афін, можуть бути під впливом певних ЗМІ, які намагаються сформувати це сприйняття. Однак, коли людина живе в США і спілкується з інституціями, що діють там, вона має зовсім іншу перспективу. АХЕПА, одна з найвпливовіших і найстаріших організацій грецької діаспори в США, не погоджується з думкою, що я вношу розкол у греко-американську громаду. Так само як і грецьке православне жіноче товариство “Філоптохос”, дуже потужна і представницька організація в США. Ті, хто намагається посіяти розбрат у грецькій діаспорі, – це ті, хто хотів би, щоб Архиєпископ робив те, що вони кажуть. Однак жоден серйозний Архиєпископ не може відмовитися від своїх обов’язків або делегувати їх ЗМІ, яке прагне мати вплив на справи діаспори, щоб знову зібрати плату  з Греції”.

    Про відносини з Туреччиною: “Ну, точно не шпигун!”

    Архиєпископ Елпідофор також згадав про критику, спрямовану на його адресу, звинувачуючи його в тому, що він займає “надмірно дружню позицію з Туреччиною”. Дехто навіть припускає, що він робить це для того, щоб забезпечити собі місце Патріарха після смерті нинішнього очільника, і навіть лунають звинувачення в тому, що він є шпигуном Туреччини.
    “Ну, звичайно, не шпигун! Я не є нічиїм шпигуном. Я людина Церкви, я дитя Вселенського Патріархату, я народився і виріс у Константинополі. Я вважаю, що став мішенню ментальності, яка кидає підозру на будь-якого грека, який не народився і не проживає в Греції. Цей менталітет існує з часів незалежності грецької держави.

    Ми відчуваємо це в Константинополі протягом багатьох років, де ми справді відчуваємо себе затиснутими між двома менталітетами. З одного боку, Туреччина бачить у нас потенційних шпигунів для Греції і потенційних зрадників Туреччини, а з іншого боку, деякі екстремістські кола в Греції сприймають нас як турецькомовних. Багато разів Греція завдавала нам болю, але це не привід переходити на інший бік. Ніколи. Кров густіша за воду”.

    Архиєпископ Америки відповів на запитання журналіста про те, чи має він добрі стосунки з прем’єр-міністром та урядом.

    “Я завжди підтримував і продовжую підтримувати чудові стосунки з прем’єр-міністром і його родиною. Були значні зусилля, щоб підірвати ці відносини, які, на мою думку, в кінцевому підсумку провалилися і розвалилися. Це залишило слід гіркоти, але ця гіркота не стосується прем’єр-міністра. Це просто затяжний присмак розчарування, усвідомлення того, що деякі особи намагалися підірвати давню дружбу, яка була справжньою, щирою і позбавленою особистої вигоди. Тому що ми обидва служимо нації з різних позицій”.

    Найсвіжіше

    Популярне