Вівторок, 7 Травня, 2024
Бiльше

    Архімандрит Кирило Говорун заявив, що РПЦ мститься йому за засудження агресії рф і “русміра”

    Архімандрит Кирило Говорун прокоментував свою “заборону в сані” від РПЦ. Він висловив свою думку щодо значення 25-го канону і його латинського перекладу. Священник вказав на те, що для московського єпархіального суду не має великого значення, на який канон вони посилаються, оскільки, його словами, “була б людина, а канон знайдеться.”

    Говорун у Телеграмі поділився враженнями від консультації з американським юристом, який вказав на цікавий аспект. Зокрема, він привів латинський переклад слова ἐπιορκία з 25-го канону, який вказує на perjurio, що в сучасному і римському праві тлумачиться як лжесвідчення під присягою.

    «Це пояснює і необхідність для кліриків складати присягу взагалі, хоча це суперечило заповіді Христа не присягати – цього вимагав римський закон», – йдеться в дописі священнослужителя.

    Враховуючи це тлумачення, отець Кирило Говорун робить висновок, що канон осуджує тих кліриків, які свідомо брехали під час свідчень в суді або інших юридичних процесах.

    Кирило Говорун відзначив іронію у тому, що самі церковні судді, порушуючи судові процедури, можуть більше підпадати покаранню за передбаченням 25-го канону, ніж ті, кого вони намагаються судити за цей канон.

    Він підкреслив, що причиною його заборони стало засудження ним “руссміра” і “СВО”, а не співслужіння із священниками ПЦУ чи Вселенського патріархату, що було лише приводом.

    Нагадаємо, раніше у РПЦ опублікували указ про “позбавлення сану” архімандрита Кирила Говоруна. Суд РПЦ вирішив вивергнути із сану архімандрита Кирила (Говоруна) у грудні минулого року. До цього архімандрит Кирило співслужив разом із екзархом Вселенського патріархату єпископом Команським Михаїлом в Андріївській Церкві міста Києва. 25 вересня РПЦ видала указ про заборону архімандриту Кирилу (Говоруну).

    Як йшлось в матеріалі Духовного Фронту України, РПЦ вдається до репресій проти тих, хто намагається об’єднати українців. Сам богослов тоді писав, що справжня причина його відсторонення – це його публічна критика російської агресії в Україні. Архімандрит також заявив, що таке рішення патріарха РПЦ є актом залякування інших священників, щоб вони не висловлювали заперечень проти війни.

    «Це рішення є актом погрози. Не я, а ті в російській церкві, хто думає висунутися і сказати слово проти війни. Патріарх керується страхом і хоче, щоб інші боялися. Але страх не може зміцнити авторитет, а лише руйнує його зсередини. Страх є отрутою в тілі Церкви. Ми повинні чинити опір тому, щоб він нас не поглинув», – розповідав священнослужитель Кирило Говорун.

    На думку богослова, покарання колаборантів — ключ до подолання впливу Росії на УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне