Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    «Кіріл все більше втрачає контроль в РПЦ», – архімандрит Говорун про свою заборону

    Архимандрит Кирило Говорун, якого недавно відсторонили від виконання священицьких обов’язків в Московському Патріархаті, вважає, що справжня причина його відсторонення – його публічна критика російської агресії в Україні.

    «Причина відсторонення недавня — війна в Україні. На мій погляд, це моя критика участі в цьому патріархату. Московський патріарх вважає, що я належу йому. Мої публічні заяви проти війни його дратували. Тим більше він боїться дратувати Кремль. Він любить публічно заявляти, що російська церква ніколи не була вільнішою, ніж зараз. Але його рішення, в тому числі і щодо мене, свідчать про протилежне. Я вважаю, що патріарх все більше втрачає контроль і владу в РПЦ», – йдеться в дописі архімандрита Кирила в Фейсбуці.

    Він зазначив, що отримав заборону від РПЦ після його співслужіння в Києві з екзархом Вселенського патріархату в Україні єпископом Команським Михаїлом.

    «Та літургія стала публічною і викликала багато дискусій у Московському Патріархаті, який, як відомо, розірвав спілкування з Константинополем. Патріарх Московський 25 вересня видав указ про відсторонення мене від виконання, фактично, літургії. Проте я вважаю, що те богослужіння було не причиною, а приводом для такого рішення. Це не могло бути причиною, тому що я ніколи не приховував, що навіть після розірвання євхаристійного єднання (РПЦ з Константинополем, – ред.) я завжди служив і співслужив  у спільнотах Вселенського Патріархату по всьому світу, а особливо в Лос-Анджелесі. У Московському Патріархаті про це знали і начебто не хвилювалися», – розповів отець Кирило.

    Архімандрит також заявив, що таке рішення патріарха РПЦ є актом залякування інших священиків, щоб вони не висловлювали заперечень проти війни.

    «Це рішення є актом погрози. Не я, а ті в російській церкві, хто думає висунутися і сказати слово проти війни. Патріарх керується страхом і хоче, щоб інші боялися. Але страх не може зміцнити авторитет, а лише руйнує його зсередини. Страх є отрутою в тілі Церкви. Ми повинні чинити опір тому, щоб він нас не поглинув», – підсумував Говорун.

    Нагадаємо, 25 вересня РПЦ видала указ про заборону архімандриту Кирилу (Говоруну). Як йшлось в матеріалі Духовного Фронту України, РПЦ вдається до репресій проти тих, хто намагається об’єднати українців.

    Найсвіжіше

    Популярне