Неділя, 19 Травня, 2024
Бiльше

    Суд РПЦ вирішив вивергнути із сану архімандрита Кирила (Говоруна)

    Єпархіальний суд міста Москви Російської Православної Церкви, засідаючи 31 жовтня 2023 р. у справі архімандрита Кирила (Говоруна), вирішив вивергнути його із  священного сану.

    «Визнати, що на підставі правила 25-го Святих Апостолів архімандрит Кирило (Говорун) підлягає накладенню на нього канонічної заборони у вигляді виверження зі священного сану», – йдеться на сайті РПЦ.

    У РПЦ пояснили, що рішення суду набуде чинності після затвердження Московським патріархом Кірілом, який підтримує війну проти України і вбивство українців.

    Раніше архімандрита Кирило співслужив разом із екзархом Вселенського патріархату єпископом Команським Михаїлом в Андріївській Церкві Києва. 25 вересня РПЦ видала указ про заборону архімандриту Кирилу (Говоруну). Як йшлось в матеріалі Духовного Фронту України, РПЦ вдається до репресій проти тих, хто намагається об’єднати українців. Сам богослов тоді писав, що справжня причина його відсторонення – це його публічна критика російської агресії в Україні. Архімандрит також заявив, що таке рішення патріарха РПЦ є актом залякування інших священиків, щоб вони не висловлювали заперечень проти війни.

    «Це рішення є актом погрози. Не я, а ті в російській церкві, хто думає висунутися і сказати слово проти війни. Патріарх керується страхом і хоче, щоб інші боялися. Але страх не може зміцнити авторитет, а лише руйнує його зсередини. Страх є отрутою в тілі Церкви. Ми повинні чинити опір тому, щоб він нас не поглинув», – підсумував Говорун.

    Найсвіжіше

    Популярне