Субота, 18 Травня, 2024
Бiльше

    Говорун: покарання колаборантів – ключ до подолання впливу Росії на УПЦ (МП)

    Відомий український філософ і богослов, архімандрит Кирило Говорун, в інтерв’ю Духовного Фронту України висловився про те, як подолати вплив Росії на Українську православну церкву (в єдності з МП).

    Священнослужитель підтримує комплекс заходів, запропонованих державою, включаючи розірвання УПЦ (МП) стосунків з Москвою. Проте він зазначає, що це не гарантує автоматичного припинення впливу Росії на українців.

    На думку Кирила Говоруна, першим кроком має стати покарання за колабораціонізм згідно з українським законодавством. Це стосується всіх, незалежно від посади чи статусу: “Якщо ти провинився колаборуючи з ворогом ти маєш понести покарання відповідно до букви і духу українського закону. І власне з цього треба починати”.

    Він підкреслює, що лише покарання колаборантів допоможе локалізувати вплив “русского міра” в головах людей.

    Отець Кирило також коментує можливість заборони УПЦ:”Уявімо собі, що заборонимо ми УПЦ, що не є сценарієм зараз… Мені здається важливо розуміти також, що не відбудеться магії. От це в якійсь мірі, вибачте, є наслідком магічного мислення, що от одного дня УПЦ оголошує все тепер ми автокефальна церква, ми не з Москвою. І в нас таке враження, що відбулась як от палочка така магічна, раз спрацювала і все російський світ зник в цій структурі. Розчинився у тонкому повітрі, але ж цього не буде. Це нереально.”

    Він вважає, що оголошення автокефалії не вирішить проблему, адже прихильники “русского міра” залишаться в структурі церкви:”Навпаки російський світ ще глибше заховається. В цьому проблема. Він залишиться навіть в цій структурі… Люди залишаться, вони будуть продовжувати ходити в ті церкви, будуть продовжувати ці розмови вести, єрархи продовжать напучувати свою пасту відповідним чином до того часу, поки кожен індивідуально, хто провинив перед законом, понесе покарання”

    Богослов переконаний, що подолати вплив Росії можна лише комплексно, поєднуючи розрив УПЦ з Москвою, покарання колаборантів та активну просвітницьку роботу.

    Найсвіжіше

    Популярне