Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Як поводитись на Божественній вечері: поради від єпископа Команського

    24 грудня у Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні – Андріївському храмі Екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл звершив Божественну Літургію.

    Під час богослужіння були піднесені заупокійні прохання до Бога за полеглих воїнів ЗСУ та мирних жителів, вбитих загарбниками. Також окремо помолились за українське військо і справедливий мир в Україні.

    У своїй недільній проповіді в храмі єпископ Команський роз’яснив прихожанам значення притчі, про яку йшлося в Євангелії. Він наголосив, що ця притча про запрошених на вечерю вчить нас не тільки поводитися один з одним у церкві, а й у своєму житті.

    У проповіді єпископ звернув увагу, що люди надали перевагу своїм повсякденним справам більше, ніж запрошенням Господаря. Що цікаво, коли увійшов Господар у оселю, то побачив одного чоловіка, який був одягнений не святково і коли йому на це звернули увагу, він мовчав.

    “Багато тлумачів кажуть, що ця людина не вбралась у святкові ризи, бо зневажала Господаря. Але, інтерполюючи цю оповідь на більш побутовий рівень, ми можемо зрозуміти, що можливо цей один, який був не вбраний в святкову одежу, був серед тих хромих, сухих, кривих, але поводився він негарно”, – пояснив єпископ Команський.
    “Людину запросили на шикарний бенкет на велику вечерю. У когось може трошечки заграти велика самооцінка, мовляв, дивіться куди мене запросили. І людина втрачає кордони. Можливо трохи стає зарозумілою і починає буянити, починає задавати шкоди на цьому банкеті починає поводитися негідно і нахабно, псуючи свято, турбуючи інших гостей. Забуваючи, що вона тут не по праву, а по милості господаря. Отже, таке часом трапляється і саме тому, напевно, коли Господар спитав його: “Чому ти не в гарній одежі?”. Мовляв: “Чому ти так себе поводиш?”. Він мовчав. Він не попросив пробачення, він не зрозумів, що він помилився. Йому дали шанс. Він мовчав і тоді господар наказав слугам своїм викинути геть його, щоб не заважав іншим”, – йшлось у проповіді.

    Ця притча як ми з вами знаємо про покликаних на вечерю, тобто в Царство Боже. На землі всі ми з вами покликані в Церкву, як оті криві, каліки сліпі, всіх Господь кличе не розбираючи.

    Ця притча вчить нас поводитися не тільки в церкві один з одним, усвідомлюючи, що Господь нас всіх покликав із Своєї милості, але в своєму житті.

    “Христос прийшов для всіх, не для когось обраного. І отже всі ми покликані на це свято і Різдва Христового. І тому ми покликані на цю вечерю принести радість і один одному. Ми ж з вами ходимо до церкви не просто щоби виконати якийсь обов’язок, чи ритуал. Ми ходимо для того, щоб отримати благословення Боже, з’єднатися з Христом, отримати освячення в Святому Причасті і далі жити згідно з тим, куди ми були покликані”, – пояснив єпископ Команський.

    Єпископ закликав прихожан бути гідними запрошення на Божественну вечерю, нести радість та добро іншим людям, особливо тим, хто захищає наш народ на фронті. Він наголосив, що Господь покликав нас усіх до себе, не розбираючи за станом чи іншими ознаками, тому ми повинні ділитися любов’ю та допомогою з ближніми.

    “Повинні принести щось добре цей світ, щось добре в спілкування з кожною людиною яка зустрічається у нашому житті. Підтримати тих, хто можливо не має можливості святкувати, а особливо тих, хто нас захищає, ті хлопці і дівчата які бережуть наш український народ і воюють з ворогом. Ось саме про це ми повинні задуматися в ці святкові дні”, – сказав архієрей.

    Зараз Україна переживає тяжкий і важкий для нашого народу період і нам треба замислитися, що доброго ми можемо зробити, як ми можемо вділити радість від тої святкової Божественної вечері тим, хто нас оточує, адже Господь намагається поєднати нас всіх у Собі.

    Єпископ Команський зауважив, що на вечерю були покликані абсолютно всі люди не розбирали навіть якої вони віри, щоб підкреслити що у Господі всі ми єдині, для Господа всі ми однакові, для Господа всі ми дорогі і Він не розбирає в якій людини статус, якій в людини маєток, якою мовою людина говорить, якого вона віку, де вона живе.

    “Постараймося бути гідними того запрошення щоби виходячи з церкви, з молитви. з храму Божого. Ми несли цю радість, радість єднання, радість взаємної допомоги іншим людям. Хто знає, може от з тих хто відмовився прийти на вечерю, наші дії, наше життя, наше добре слово, когось зрушить і людина схаменеться”, – закликав очільник Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні.

    Хтось замислиться і таки прийде на цю вечерю, попросивши у Господа пробачення.
    “Пам’ятаймо, що ми покликані нести Христа у собі. Божественну радість не тільки зберігати в своєму серці, а ділитися з нею іншим. Не дарма написано: “По тому узнають, що ви є Мої учні, як будете мати любов між собою”. Коли ми маємо любов між собою, допомагаємо один одному, несімо цю любов не просто на словах, а життям. Допомогою іншим людям, хоч трошки. Кожного дня можемо щось зробити добре. По тому люди бачитимуть, що ми дійсно покликані на цю трапезу святкову Господню недарма. Що ми такі з неї щось винесли для себе і для інших. Пам’ятаймо це. Просімо у Господа допомоги, мудрості, щоби дійсно відповідати тому високому званню і тому запрошенню, яке ми з вами отримали на вечерю Господню”, – підсумував єпископ Михаїл.

    Найсвіжіше

    Популярне