П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Кураєв про РПЦ: ми гієни, що люблять пожирати трупи. Горе сусіда – наше щастя

    Як вважає богослов Андрей Кураєв, молдавських парафіян сьогодні більше турбують питання відчуття власної безпеки, а не проблема боргів за газ священнослужителів, про які у своєму листі до патріарха Кіріла написав митрополит РПЦ в Молдові Владімір (Кантарян).

    “Належність до московської церкви перестає бути гарантією безпеки, виходить, скоріше, навпаки. Яка логіка зараз у людей, наскільки я розумію: якщо росіяни називають тебе своїм братом і другом, то це небезпека – вони прийдуть тебе захищати навіть без твого прохання. Ось це Східна Європа дуже добре пам’ятає”, – підсумував Кураєв в інтерв’ю програмі “Альтернатива” на TV8.

    “У Росії у духовенства все добре. У якомусь сенсі країна зробила камінг-аут – масовий і дружними шеренгами. Людям завжди легше жити, коли їм нічого приховувати. Ось таке наше єство, ми – такі, ми – імперія. Нам доводилося прикидатися, що ми – зайчики, а насправді ми – леви, я б сказав, що гієни. Гієни дуже люблять пожирати трупи. Горе сусіда – наше щастя. Це традиційна форма будівництва всіх імперій”, – сказав Кураєв.

    “Людям протягом попередніх десятиліть твердили, що росіяни не хочуть війни, пісні на цю тему співали, що ми йдемо в цивілізований світ, що руйнуємо образ ворога. А зараз вони вирішили скасувати кілька століть цивілізації чи поколінь, щоб повернутися у звичний стан боротьби за мисливські території. Треба сказати, що багатьом людям це подобається. Соціальним психологам це добре відомо. Це така собі компенсаторна функція. Тобто компенсація за особисті невдачі”, – пояснив Андрей Кураєв.

    Раніше позбавлений сану богослов РПЦ Андрей Кураєв повідомив, що покинув Росію. Також президентка Молдови закликає людей та Церкву до єдності, бо не можна ігнорувати підтримку РПЦ війни.

    Найсвіжіше

    Популярне