Четвер, 9 Травня, 2024
Бiльше

    У Молдовській митрополії РПЦ підтвердили справжність листа до Гундяєва

    Молдавській митрополії РПЦ підтвердили, що лист митрополита Кишинівського та всієї Молдови Володимира, адресованого Предстоятелю РПЦ патріарху Московському Кірілу є справжім.

    Про це єпископ Іоанн (Мошнегуцу), речник Молдавської митрополії, повідомив виданню «Ziarul de Gardă».

    «(…) Що ми отримали у відповідь на наші запити (із Молдови до РПЦ, – ред.)? У кращому разі, якщо не майже повне ігнорування, то обіцянки, які, швидше за все, й досі забуті. Проігноровано листування та переговори, а час летить дуже швидко не на нашу користь. Питання могло бути вирішене оперативно, як це роблять сусіди румуни. Оперативність була необхідна для утримання священиків від постійної спокуси з боку румунської держави, яка пропонує повне забезпечення священнослужителів щомісячною зарплатою у розмірі 800-900 євро, медичною страховкою, пенсією та звільненням парафій від квартальних звітів (…)», – йшлось у листі.

    «Інша ситуація, яка змушує нас насторожитися, вже традиційно склалася у придністровському регіоні, де єпископи призначаються без згоди митрополита Кишинівського та всієї Молдови та Синоду православної церкви Молдови, а також з місцевою владою — що є незрозумілим для нас явищем (…)», — писав митрополит Володимир (Кантарян).

    У листі митрополит Володимир каже, що відчуває себе “покинутим” Російським Патріархатом і що він нічого не може зробити, щоб зупинити зростання Бессарабської митрополії, оскільки будь-яке втручання на користь Російської Церкви буде сприйняте молдовським суспільством як “антинаціональний саботаж”.

    Митрополит Володимир також дорікає патріарху Кірілу за те, що Росія ставиться до молдовського народу як до “периферійного і безхребетного” і що Москва не розуміє прагнення молдавського народу наблизитися до латинської цивілізації, не зраджуючи при цьому православ’я.

    У листі також вказується, що Молдавська митрополія стикається зі зростаючим впливом Бессарабської митрополії, яку підтримують Республіка Молдова і Румунія, а той факт, що румунська влада і Республіка Молдова відкрито підтримують Бессарабську митрополію, створює враження, що Молдовсько-Кишинівська митрополія (РПЦ в Молдові) стає все більш непопулярною через свої зв’язки з Росією.

    Митрополит Володимир вказує на те, що Православна Церква в Молдові на 80% складається з румунських громадян, і висловлює стурбованість тенденцією Московського Патріархату до поглинання Молдовської митрополії “Русским миром”, що є чужим для національного прагнення молдовського народу.

    Лист завершується проханням до Кіріла надати швидку і змістовну відповідь на ці занепокоєння.

    Загалом, у листі очільник РПЦ в Молдові виявляв намір розірвати зв’язки з Московським патріархатом.

    Секретар Кишинівської митрополії і всієї Молдови Вадим Чейбаш підтвердив автентичність листа і повідомив, що його установа ще не отримала відповіді від Московського патріархату.

    Нагадаємо, як повідомляв Духовний Фронт України, у Молдові блокують проросійські ресурси, в тому числі і псевдоцерковні.

    Найсвіжіше

    Популярне