П’ятниця, 10 Травня, 2024
Бiльше

    Очільник РПЦ в Молдові хоче розірвати зв’язки з Московським патріархатом

    Митрополит Кишинівський і всієї Молдови Володимир (Кантарян) 5 вересня надіслав листа Патріарху Кірілу, в якому висловив кілька закидів щодо зв’язків Православної Церкви Молдови з Російським Патріархатом.

    Лист, який оприлюднив колишній депутат парламенту Влад Кубряков, стосується кількох питань, зокрема війни в Україні та зростаючого впливу підтримуваної Румунським Патріархатом Бессарабської митрополії, передає ziarulnational.md

    У листі митрополит Володимир каже, що відчуває себе “покинутим” Російським Патріархатом і що він нічого не може зробити, щоб зупинити зростання Бессарабської митрополії, оскільки будь-яке втручання на користь Російської Церкви буде сприйняте молдовським суспільством як “антинаціональний саботаж”.

    Митрополит Володимир також дорікає патріарху Кірілу за те, що Росія ставиться до молдовського народу як до “периферійного і безхребетного” і що Москва не розуміє прагнення молдавського народу наблизитися до латинської цивілізації, не зраджуючи при цьому православ’я.

    У листі також вказується, що Молдавська митрополія стикається зі зростаючим впливом Бессарабської митрополії, яку підтримують Республіка Молдова і Румунія, а той факт, що румунська влада і Республіка Молдова відкрито підтримують Бессарабську митрополію, створює враження, що Молдовсько-Кишинівська митрополія (РПЦ в Молдові) стає все більш непопулярною через свої зв’язки з Росією.

    Митрополит Володимир вказує на те, що Православна Церква в Молдові на 80% складається з румунських громадян, і висловлює стурбованість тенденцією Московського Патріархату до поглинання Молдовської митрополії “Русским миром”, що є чужим для національного прагнення молдовського народу.

    Лист завершується проханням до Кіріла надати швидку і змістовну відповідь на ці занепокоєння.

    Секретар Кишинівської митрополії і всієї Молдови Вадим Чейбаш підтвердив автентичність листа і повідомив, що його установа ще не отримала відповіді від Московського патріархату.

    Як повідомляв ДФУ, Молдова на шляху до відокремлення від РПЦ і позбавляється впливу РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне