Неділя, 12 Травня, 2024
Бiльше

    Позбавлений сану богослов РПЦ Андрей Кураєв повідомив, що покинув Росію

    Андрій Кураєв, позбавлений церковного сану богослов і громадський діяч, повідомив, що залишив Росію і поїхав до Праги. На своєму сайті він опублікував замітку під назвою: “І все-таки – від’їзд”, де написав: “Певною мірою біль самотньої старості, яка прийшла, можна пом’якшити зануренням в атмосферу щасливого празького дитинства і розумінням того, що тут мої батьки провели найщасливіші роки свого життя”.

    Кураєв активно критикував рішення патріарха Московського Кіріла і політику РПЦ, а з початком російського вторгнення в Україну зайняв антивоєнну позицію, повідомляє  bbc.com

    Влітку минулого року Кураєва оштрафували на 30 тисяч рублів за статтею про “дискредитацію армії” рф. Приводом став пост у “ЖЖ” (зараз уже видалений), де він висловлювався про Громадянську війну: “Це вже було в нашій історії в 1918 році. Точно не хотілося б повторити”.

    Наприкінці квітня цього року патріарх Московський Кіріл остаточно позбавив сану протодиякона Андрея Кураєва. Рішення про це ухвалив єпархіальний суд ще 2020 року через критичну публікацію богослова про померлого священника Александра Агейкіна. Однак патріарх РПЦ спочатку наклав мораторій на його виконання і лише навесні 2023 року видав указ про позбавлення сану, заявивши, що за два роки Кураєв не виявив “ні на словах, ні у справах ознак покаяння”, і не припинив свою “деструктивну діяльність”.

    Найсвіжіше

    Популярне