Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    РПЦ заборонила в служінні протодиякона Кураєва

    Очільник Російської Православної Церкви патріарх Кіріл (Гундяєв) підписав указ про заборону в служінні протодиякона Андрея Кураєва, бо той не припинив «деструктивну діяльність».

    Документ про виверження із сану Кураєва розміщено на офіційному сайті Московської єпархії.

    «У зв’язку з тим, що за більш ніж два роки, які минули з рішення Єпархіального суду м. Москви про виверження Вас зі священного сану та накладення мораторію на видання про те указу з метою надати Вам час для переосмислення Вами своєї позиції та повернення на шлях Церкви, Ви не виявили ні на словах, ні у справах ознак покаяння, і, зокрема, не припинили свою деструктивну діяльність», – йдеться у тексті Указу.

    Кураєв відреагував на позбавлення його сану

    «Право співслужіння з нинішнім патріархом Кірілом, тобто з таким, яким він себе зробив, це сумнівна честь. Домагатися її не вважав і не вважаю за потрібне. Патріарх Варфломій рік тому сказав мені, що не може ухвалити мою апеляцію, доки немає остаточного вироку. Тепер він є. Це не означає, що цією опцією я скористаюся. А загалом – свою дорогу не можна нести із собою. Щось треба залишати позаду», – написав він у Телеграм-каналі.

    Що було раніше?

    У 2020 році церковний суд РПЦ в Москві позбавив сану протодиякона Андрея Кураєва, проте патріарх Московський наклав мораторій на рішення суду і дав час Кураєву «для покаяння».

    Кураєв відомий тим, що детально описував у власному блозі гомосексуальні скандали в РПЦ. На даний час він здебільшого озвучує опозиційну точку зору на офіційні заяви представників РПЦ і критикує проповіді патріарха Кіріла (Гундяєва). Він також звертав увагу на те, що РПЦ може використати для пропаганди війни похорон ліквідованого в Україні священника Моспатріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне