Понеділок, 27 Травня, 2024
Бiльше

    Апеляційний суд прийняв рішення на користь унормування назви УПЦ (МП)

    Шостий апеляційний адміністративний суд прийняв постанову у справі між Київською Митрополією Української Православної Церкви та Почаївської Свято-Успенської Лаври з одного боку і Міністерством культури України з іншого боку. Суд розглянув апеляційні скарги УПЦ (МП) на рішення Київського окружного адміністративного суду від 15 травня 2023 року у якому йшлось про унормування назви УПЦ (МП).

    Рішення опубліковано у єдиному судовому реєстрі.

    Постановою від 2 листопада 2023 року Шостий апеляційний адміністративний суд залишив в силі рішення суду першої інстанції.

    «… позивачі – Київська Митрополія УПЦ як адміністративний центр, керівний орган УПЦ, та Почаївська Свято-Успенська Лавра як структурний підрозділ УПЦ, входять до складу релігійного об`єднання «УПЦ», яке, у свою чергу, є частиною РПЦ (ознака 1), керується рішеннями органів управління РПЦ (ознака 2), а повноважні представники УПЦ входять до органів управління РПЦ (ознака 3)», – йдеться в постанові суду.

    Там також зазначили, що «аналіз викладених норм дає підстави для висновку, що у разі наявності визначених частиною восьмою статті 12 Закону № 987-XII ознак, релігійна організація (об`єднання) зобов`язана у своїй повній назві, зазначеній у її статуті (положенні), відображати належність до релігійної організації (об`єднання) за межами України, до якої вона входить (частиною якої вона є), шляхом обов`язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації (об`єднання)».

    Таким чином, апеляційні скарги УПЦ (МП) були відхилені.

    Нагадаємо, 27 грудня 2022 р. Конституційний суд визнав унормування назви УПЦ (МП) таким, що відповідає Основному Закону. Після цього в УПЦ (МП) організували пресконференцію на якій розповіли, чому не відмовляються від грамоти Московського патріарха. Секретар РНБО звинувачував УПЦ МП в приховуванні зв’язку з росією. 

    29 грудня 2022 року в росії відбувся Синод Російської православної Церкви на якому обговорили стан УПЦ в єдності з МП.  Так у Московському патріархаті висловили підтримку архієреям так званої «УПЦ» в єдності з МП. Там також зазначили, що президент України «анонсував низку репресивних заходів» щодо УПЦ МП. Аналогічні дії в РПЦ зробили нещодавно, після того, як ВРУ в першому читанні прийняла закон про заборону зв’язків із РПЦ в Україні. 

    Найсвіжіше

    Популярне