Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    Єрусалимський патріарх удруге за місяць прийняв делегацію РПЦ

    23 серпня Патріарх Єрусалимський та всієї Палестини Феофіл III знову зустрівся із представниками РПЦ. На цей раз він прийняв першоієрарха Російської православної церкви за кодоном митрополита Східноамериканського та Нью-Йоркського Миколая (Ольховського). Структура, яку очолює митрополит Миколай є самоврядною частиною Москвського патріархату.

    Як пише сайт РПЦЗ, зустріч пройшла у теплій та дружній атмосфері. Патріарх побажав єрарху РПЦ благословенного та плідного паломництва Святою Землею. Наприкінці аудієнції сторони обмінялись пам’ятними подарунками. Митрополита Миколая супроводжували очільник Російської духовної місії в Єрусалимі (РПЦЗ) архімандрит Роман (Красовський) та протоієрей Євгеній Каллаур.

    Після відвідин Єрусалимського патріарха першоієрарх РПЦЗ також зустрівся із послом РФ в Ізраїлі Анатолієм Вікторовим.

    Варто зазначити, що це не перший за цей місяць раз, коли Феофіл зустрічається із делегацією РПЦЗ (МП). 3 серпня ін уже приймав трьох єпископів цієї структури у своїй резиденції, після чого помолився з ними у монастирі Марії Магдалини.

    Патріарх Феофіл і РПЦ: історія взаємин

    Єрусалимський патріархат перебуває під значним російським впливом. Його предстоятель регулярно зустрічається не тільки з представниками РПЦ, а й послом РФ Анатолієм Вікторовим. Сторони не приховують, що питання України є одним із центральних у їхніх переговорах. Також, не заперечуються і значні фінансові надходження з держбюджету РФ та від російських і проросійських олігархів на рахунки Єрусалимського патріархату. Після початку повномасштабного вторгнення ця тенденція не змінилася. Зокрема патріарх Феофіл вже двічі (в 2022 та 2023) відвідував посольство країни-агресора в Ізраїлі, яке знаходиться в іншому місті, Тель-Авіві. На самому початку вторгнення православний Єрусалимський патріархат не надсилав своїх представників на мітинг Ради Церков Святої Землі, очолюваний латинським патріархом Єрусалима, проти війни.

    Російський посол в Ізраїлі Анатолій Вікторов, Єрусалимський патріарх Феофіл III та очільник Російської духовної місії в Єрусалимі архімандрит Алєксандр (Єлісов) на прийомі на честь престольного свята головного собору місії, літо 2022. Єрусалимький патріархат поряд з Антіохійським залишається одним із древніх патріархатів, які знаходяться під сильним впливом РФ. Фото: пресслужба Єрусалимського патріархату

    У 2020 році на замовлення московського патріарха Кирила Феофіл скликав зібрання предстоятелів помісних церков, яке мало підважити першість Вселенського Патріарха на користь РПЦ. Відповідне рішення він прийняв після візиту в листопаді 2019 в Москву, де зустрівся з Путіним та Гундяєвим. Але тоді неявка більшості очільників помісних Церков зірвала плани Кремля.

    7 квітня 2022 посол РФ Анатолій Вікторов розповів патріарху про “хід та ведення спецоперації”. Судячи з даних обох сторін, Феофіл тоді жодним чином не протестував проти вторгнення, а лише подякував владі РФ за фінансування будівництва нового храму Єрусалимського патріархату в Палестині.

    Починаючи з початку його першого президентського терміну, Феофіл неодноразово схвально відгукувався про Владіміра Путіна, зокрема й у 2014 році і потім. Зараз він мовчить про своє ставлення до російського лідера.

     

    Найсвіжіше

    Популярне