Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    Єрусалимський патріарх прийняв делегацію РПЦ

    3 серпня Патріарх Єрусалимський і всієї Палестини Феофіл III зустрівся з делегацією Російської православної церкви закордоном, яка входить до складу Московського патріархату на тих же правах, що й УПЦ (МП).

    Офіційний сайт Єрусалимського патріархату повідомляє, що в делегацію входять митрополит Берлінський та Німецький Марк (Арндт) та ще двоє єпископів. Крім того, судячи з фото у ній також взяв участь глава місії РПЦЗ на Святій Землі архімандрит Роман (Красовський). Патріарх благословив єпископів і паломників та побажав благословенного свята Марії Магдалини у Гетсиманському монастирі РПЦЗ в Єрусалимі. Феофіл також візьме участь у спільному святкуванні.

    Варто зазначити, що Єрусалимський патріархат перебуває під значним російським впливом. Його предстоятель регулярно зустрічається не тільки з представниками РПЦ, а й послом РФ Анатолієм Вікторовим. Сторони не приховують, що питання України є одним із центральних у їхніх переговорах. Також, не заперечуються і значні фінансові надходження з держбюджету РФ та від російських і проросійських олігархів на рахунки Єрусалимського патріархату. Після початку повномасштабного вторгнення ця тенденція не змінилася. Зокрема патріарх Феофіл вже двічі (в 2022 та 2023) відвідував посольство країни-агресора в Ізраїлі, яке знаходиться в іншому місті, Тель-Авіві. На самому початку вторгнення православний Єрусалимський патріархат не надсилав своїх представників на мітинг Ради Церков Святої Землі, очолюваний латинським патріархом Єрусалима, проти війни.

    7 квітня 2022 Анатолій Вікторов розповів патріарху про “хід та ведення спецоперації”. Судячи з даних обох сторін, Феофіл тоді жодним чином не протестував проти вторгнення, а лише подякував владі РФ за фінансування будівництва нового храму Єрусалимського патріархату в Палестині.

    Починаючи з початку його першого президентського терміну, Феофіл неодноразово схвально відгукувався про Владіміра Путіна, зокрема й у 2014 році і потім. Зараз він мовчить про своє ставлення до російського лідера.

    Нагадаємо, Єрусалимський патріарх прибув на святкування Дня Росії.

    Найсвіжіше

    Популярне