Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    Єрусалимський патріарх помолився у монастирі РПЦЗ

    4 серпня Патріарх Єрусалимський і всієї Палестини Феофіл ІІІ відвідав монастир Російської православної церкви закордоном (самоврядна частина Московського патріархату) у Єрусалимі. Предстоятель помолився за Богослужінням на честь престольного свята Марії Магдалини.

    Як повідомляє сайт Єрусалимського патріархату, Літургію очолив митрополит Берлінський та Німецький Марк. Йому співслужили єпископ Лондонський та Західноєвропейський Іриней (Стінберг) та Сіетльський Феодосій (Іващенко). Останній, до речі, є вихідцем з УПЦ (МП) та уродженцем України. Попри це він ніколи не засуджував РФ чи патріарха Кіріла, висловлюючись натомість проти “гонінь” на Онуфрія і очолювану ним структуру. Також на Літургії був присутній глава Духовної місії РПЦЗ на Святій Землі архімандрит Роман (Красовський).

    Перед Богослужіння патріарх Феофіл благословив присутніх, а після – звернувся до них англійською мовою. Митрополиту Марку він подарував ікону, а настоятельці монастиря ігумені Єлизаветі – хрест.

    Варто зазначити, що з точки зору канонічного права саме існування РПЦЗ не є законним, адже на країни з невеликим православним населенням теж розповсюджується правило про неприпустимість існування паралельних ієрархій. Уся паства на цих територіях мала б підпорядковуватись місцевим єпархіям Вселенського патріархату. Існування етнічних структур інших помісних Церков є проявом етнофілетизму.

    Нагадаємо, що напередодні Літургії патріарх Феофіл прийняв єпископів РПЦ у своїй резиденції.

    Патріарх Феофіл і РПЦ: історія взаємин

    Єрусалимський патріархат перебуває під значним російським впливом. Його предстоятель регулярно зустрічається не тільки з представниками РПЦ, а й послом РФ Анатолієм Вікторовим. Сторони не приховують, що питання України є одним із центральних у їхніх переговорах. Також, не заперечуються і значні фінансові надходження з держбюджету РФ та від російських і проросійських олігархів на рахунки Єрусалимського патріархату. Після початку повномасштабного вторгнення ця тенденція не змінилася. Зокрема патріарх Феофіл вже двічі (в 2022 та 2023) відвідував посольство країни-агресора в Ізраїлі, яке знаходиться в іншому місті, Тель-Авіві. На самому початку вторгнення православний Єрусалимський патріархат не надсилав своїх представників на мітинг Ради Церков Святої Землі, очолюваний латинським патріархом Єрусалима, проти війни.

    Російський посол в Ізраїлі Анатолій Вікторов, Єрусалимський патріарх Феофіл III та очільник Російської духовної місії в Єрусалимі архімандрит Алєксандр (Єлісов) на прийомі на честь престольного свята головного собору місії, літо 2022. Єрусалимький патріархат поряд з Антіохійським залишається одним із древніх патріархатів, які знаходяться під сильним впливом РФ. Фото: пресслужба Єрусалимського патріархату

    7 квітня 2022 Анатолій Вікторов розповів патріарху про “хід та ведення спецоперації”. Судячи з даних обох сторін, Феофіл тоді жодним чином не протестував проти вторгнення, а лише подякував владі РФ за фінансування будівництва нового храму Єрусалимського патріархату в Палестині.

    Починаючи з початку його першого президентського терміну, Феофіл неодноразово схвально відгукувався про Владіміра Путіна, зокрема й у 2014 році і потім. Зараз він мовчить про своє ставлення до російського лідера.

     

    Найсвіжіше

    Популярне