Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    РПЦ створить “гуманітарну місію” на окупованих територіях України

    24 серпня у Санкт-Петербурзі відбулось засідання Священного Синоду Російської православної церкви. Зокрема було створено “гуманітарну місію” на території окупованих регіонів України. Вона буде підзвітною Гундяєву та очолюватиметься митрополитом Верейським Пантелеймоном. Про це повідомляє сайт РПЦ.

    Створення місії було одобрено Найвищою Церковною Радою РПЦ на засідання 27 липня. Тоді її члени заслухали митрополита Сінгапурського та Південної Азії Сергія, який здійснив незаконний вояж окупованими територіями.

    Територіально місія охоплюватиме захоплені землі чотирьох областей України: Донецької, Запорізької, Луганської та Донецької. Усі ці території Московський патріархат вважає частиною РФ. Проте на територію Автономної Республіки Крим вона не розповсюджуватиметься. У завдання місії входитимуть “гуманітарна допомога” цивільним, зокрема й священникам РПЦ, та опіка над пораненими російськими окупантами.

    При цьому сайт РПЦ не повідомляє чи отримував Синод благословення на таку діяльність від Онуфрія та місцевих єпископів УПЦ (МП). Згідно канонів православ’я навіть предстоятель не може втручатися у справи єпархії його Церкви без відома правлячого архієрея. Якщо дозволу все ж не було, то це демонструє повну зневагу верхівки РПЦ навіть до тих прав, які Український екзархат отримав у 1990 згідно грамоти патріарха Алексія.

    Формально до УПЦ (МП) все ще належать чотири єпархії у Донецькій та Луганській областях, які “переєструвались” за російськими законами як частини РПЦ, а також Запорізька та Херсонська єпархії.

    Нагадаємо, в РПЦ відзначили двох митрополитів-колаборантів з Луганщини.

    Найсвіжіше

    Популярне