Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    У Каневі держава хоче через суд повернути історичний собор, який привласнила УПЦ (МП)

    16 серпня стало відомо, що Черкаська обласна прокуратура звернулась до суду через історичний Успенський собор у Каневі. Його хочуть повернути у власність держави. Зараз храм у приватній власності УПЦ (МП). Про це повідомляє “Громадське”.

    Успенський собор у місті Канів був побудований у 1144 році, тобто ще до заснування Москви і задовго до створення там свого патріархату. Більше 500 років він перебував у користуванні іншого патріархату – Вселенського. Після пошкодження татарами майже 100 років пустував. Повністю відбудований та наново освячений монахами Української греко-католицької церкви. І тільки в 1833 році під час насильницької кампанії окупаційного царського режиму із ліквідації УГКЦ  відійшов Російській Православній Церкві. В 1861 тут відспівували видатного українського поета Тараса Шевченка.

    В 1965 собор був визнаний пам’яткою археології. В 1993 переданий УПЦ (МП), яка всупереч закону приватизувала історичний храм.

    Варто зазначити, що місцевий митрополит УПЦ (МП) Феодосій (Снігірьов) відомий своєю твердою та послідовною позицією на збереження єдності з патріархом Кірілом. Також він вважає “злочинцями” тих, хто виступає проти російської мови в Україні. Сам митрополит надає перевагу спілкуванню саме мовою країни-агресора. Зараз він знаходиться під домашнім арештом через підозри у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі, триває суд.

    Нагадаємо, суд визнав законним припинення оренди Києво-Печерської Лаври з УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне