П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    “Архієпископ Албанії загруз в болоті “русского міра”, – грецький богослов

    11 серпня грецький богослов Панайотіс Андріопулос опублікував статтю присвячену останнім вчинкам предстоятеля Албанської Церкви архієпископа Анастасія. Зокрема він із сумом відзначив, що ієрарх став сліпим знаряддям у руках РПЦ, а від його заяв користь отримує лише Російська Федерація. Своєю думкою богослов поділився на сайті “fosfanariou.gr”.

    “Видатний науковець, палкий місіонер, піонер у Всесвітній раді церков і лідер екуменічного руху, реформатор Церкви Албанії архієпископ Анастасій під кінець життя став лакеєм Російської Церкви”, – пише Андріопулос.

    Він відзначив, що Анастасій не тільки не визнає автокефалію ПЦУ, але й активно висловлює ідеї, близькі до наративів “русского міра”.

    “Він говорить про мир, але насправді він проросійський, оскільки він налаштований проти української держави, яка насилу справляється з жорстоким російським вторгненням.”, – зазначає богослов.

    Він критикує послання Анастасія до митропополита Іонафана. Зокрема Андріопулос вважає недоречним формулювання про “звірства проти благочестивого духовенства, набожних людей та відомих святинь”, адже переслідування окремих ієрархів та кіриків УПЦ (МП) зумовлені бажанням обмежити вплив та потенційну загрозу русофілів під час війни, а не боротьбою православ’ям.

    “У воєнний час, як відомо, вживаються надзвичайні заходи. Тим більше, коли відбуваються конкретні дії на користь загарбника.”, – пояснює він заходи українського уряду.

    Богослов вважає неприйнятним той факт, що архієпископ Албанії долучився до таких релігійних діячів як Кіріл (Гундяєв) та угорський митрополит РПЦ Іларіон (Алфєєв). Анастасій став фактично поки єдиним представником помісних церков, які відгукнулися на заклик московського патріарха заступитися за Іонафана.

    Також Андріопулос бачить певну необ’єктивність у словах про “гоніння” на митрополита Павла, адже у справі проти нього поки немає вироку. До того ж держава випустила митрополита під заставу.

    Він риторично запитує, скільки ув’язнених можуть дозволити собі таку рекордну суму для виходу із СІЗО.

    “На мою особисту думку, дуже поблажливо ставиться українська влада до всіх цих прихильників Онуфрія, які у вогні війни використовують “розкольників” з Православної Церкви України, як безсоромний привід, щоб продовжувати служити Москві.”, -заявляє він.

    “Шкода, що албанського Анастасія затягло в болото “русского міра”. Але це, на жаль, напевно незворотно. Він помре нерозкаяним…” – підсумовує грецький богослов.

    Нагадаємо, архієпископ Албанії Анастасій 11 серпня 2023 року надіслав листи підтримки митрополитам УПЦ (МП) Павлу та Іонафану. Предстоятель АПЦ назвав проросійських ієрархів “новомучениками”.

    Найсвіжіше

    Популярне