П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Албанський підтримав засудженого за заперечення війни митрополита УПЦ (МП)

    11 серпня 2023 Архієпископ Тиранський і всієї Албанії Анастасій (Яннулатос) надіслав листа підтримки митрополиту УПЦ (МП) у Тульчині Іонафану (Єлецьких). Своє послання, написане англійською мовою, він передав через очільника цієї структури митрополита Онуфрія. Таким чином, Анастасій став другим після Гундяєва предстоятелем Помісної Церкви, який підтримав засудженого митрополита. Повний текст листа опублікували офіційний сайт РПЦ та грецьке видання “Ромфеа”.

    У своєму посланні предстоятель Албанської православної церкви повністю ігнорує обставини засудження Іонафана. Натомість він написав, що “розділяє страждання” проросійського митрополита, а також “у міру можливостей свідчить про звірства проти благочестивого духовенства, набожних людей та відомих святинь”.

    Серед іншого Анастасій також називає Іонафана “новомучеником”, а кримінальну справу проти нього “абсурдними переслідуваннями”. Архієпископ запевняє, що постійно молиться і думає про засудженого митрополита.

    Варто зазначити, що кримінальне покарання для Іонафана стало наслідком його проросійських заяв та вчинків, а не християнської віри. Наприклад, він друкував та розповсюджував листівки у яких піддавав сумніву територіальну цілісність України, публічно заперечував війну. Також, Іонафан відомий як послідовний прихильник Гундяєва. Він не припиняв поминати Кіріла як свого патріарха ні після його антиукраїнських заяв, ні після рішення Собору в Феофанії.

    Позиція архієпископа Анастасія

    Архієпископ Анастасій (Яннулатос) є етнічним греком та духовним лідером православної меншості у переважно мусульманській Албанії. Із самого початку надання автокефалії ПЦУ він виступив категорично проти. У своїх листах на Фанар заявляв, що не визнає хіротонії українських архієреїв законними. Під час вторгнення РПЦ на канонічну територію Александрійського патріархату Анастасій звинуватив жертву. Очільник Церкви Албанії писав, що вважає вторгнення наслідком визнання ПЦУ.

    На початку російського вторгнення предстоятель АПЦ не став прямо називати агресора у своєму посланні. Замість цього ієрарх просто написав, що “виступає проти будь-якого насильства, в тому числі й в Україні”. Після публічної критики з боку грецького духовенства аж у травні 2022 він спробував виправдатись та заявив, що не був зобов’язаний називати Росію агресором у посланні, адже нібито робив це потім у проповідях. Разом із тим перша проповідь, на яку посилається Анастасій, була виголошена лише через 15 днів після послання, а саме послання зроблене на шостий день після вторгнення. До того ж немає жодних відеопідтверджень, що архієпископ згадував у ній про Росію.

    Разом з тим, на відміну від Єрусалимського чи Сербського патріархів, Анастасій ніколи принаймні публічно не дякував ні РПЦ, ні російському уряду за фінансову допомогу.

    Нагадаємо, Єрарх РПЦ попросив Орбана заступитись за засудженого митрополита УПЦ (МП).

    Повний текст листа

    Найсвіжіше

    Популярне