П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Єрарх РПЦ попросив Орбана заступитись за засудженого митрополита УПЦ (МП)

    10 серпня 2023 митрополит Угорський та Будапештський РПЦ Іларіон (Алфєєв) направив лист прем’єр-міністру Угорщини Віктору Орбану. Текст він опублікував у своєму телеграм-каналі.

    На початку Алфєєв пише, що бачить в Орбані не тільки поборника традиційних християнських цінностей в Угорщині, але й захисника гонимих християн всього світу. Далі він розповідає про засудженого за низкою статей проросійського митрополита в Тульчині Іонафана. 5 років ув’язнення Іларіон прирівнює до смертного вироку.

    “Прошу Вас, шановний пане прем’єр-міністре, зробити усе можливе, щоб привернути увагу світової спільноти до безпрецедентного рішення Вінницького міського суду і домогтися визволення маститого ієрарха — якщо не з якихось інших міркувань, то хоча би із міркувань гуманітарного характеру.”, – звертається митрополит РПЦ до Орбана.

    Наприкінці звернення він просить Божого благословення для глави угорського уряду і усіх жителів країни.

    Варто зазначити, що Іларіон (Алфєєв) довгий час був другою людиною в Московському патріархаті. З 2009 по 2022 він очолював відділ Зовнішніх церковних зв’язків РПЦ, тобто був головним церковним дипломатом цієї структури. З літа 2022 очолює Угорську єпархію Московського патріархату.

    Після початку повномасштабного вторгнення одіозний угорський прем’єр врятував Гундяєва від персональних санкцій Європейського Союзу. За це прокремлівський політик отримав подяку Синоду РПЦ.

    Іонафан є етнічним росіянином та громадянином РФ, він народився у Воронезькій області. В Україні служить з 1988, проте досі вільно не володіє державною мовою. В жовтні 2022 СБУ провела обшук в його будинку та знайшла компроментуючі матеріали. Про те, що знайшли та у чому звинувачують єрарха “Духовний фронт” писав раніше.

    Нагадаємо, Митрополита УПЦ (МП) Іонафана засудили до 5 років вʼязниці за виправдання російської агресії.

    Найсвіжіше

    Популярне