П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Заповідник закриє вхід мирянам в частину лаври, за яку бореться УПЦ (МП)

    Ввечері 10 серпня Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” закриє вхід на територію Нижньої лаври для всіх сторонніх з 7 ранку наступного дня (11 серпня). Таке рішення держустанова ухвалила через систематичне перешкоджання з боку прихожан УПЦ (МП) роботі заповідника. Проте воно не стосуватиметься священників, ченців та працівників чоловічого монастиря. Про це повідомили у терміновому зверненні на сторінці заповідника у фейсбуці.

    Варто зазначити, що храм Преподобного Агапіта Печерського, де зараз служить Онуфрій біля воріт Лаври залишать відкритим.

    “Для проведення богослужінь і відвідування на території Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” буде відкрито:
    1. Храм Прп. Сергія Радонезького
    2. Храм Прп. Агапіта Печерського
    3. Храм Воскресіння Христового (“Афганська церква”)
    4. Храм Прпп. Антонія та Феодосія Печерських із Трапезною палатою
    5. Успенський собор”, – йдеться у дописі.

    В установі також нагадали, що 29 березня 2023 року Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” в односторонньому порядку розірвав договір про безоплатне користування державним майном із Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою (чоловічим монастирем) УПЦ (МП). Отже, територія має бути повернута державі.

    Починаючи з цього рішення заповідника на заклики керівництва УПЦ (МП) під Нижньою Лаврою та на її території регулярно збираються мітинги вірян. Вони часто ведуть себе агресивно та нерідко висловлюють проросійські погляди. Такі випадки набули широкого медійного розголосу у квітні цього року. Крім того, миряни відкрито перешкоджали діяльності державних працівників. Зокрема, вони, підбурювані активістами на кшталт Вікторії Кохановської, зірвали пломби із опечатаних корпусів. До вчинення провокацій неодноразово залучали неповнолітніх. Керівництво УПЦ (МП) не засуджує таких дій, навпаки поширюючи неправду про нібито “незаконність” дій влади. Натомість у наближених ЗМІ для церковних хуліганів створюють ореол мучеників, заявляючи про “гоніння” на них та порівнюючи зі святими.

    Найсвіжіше

    Популярне