Вівторок, 21 Травня, 2024
Бiльше

    УПЦ (МП) у Литві служить з дозволу архієрея, який підтримує війну росії

    У Вільнюсі громада УПЦ (МП) діє з благословенням того самого владики РПЦ Інокентія (Василєва), який забороняв у служінні священників, що були проти війни росії.

    В той час, як УПЦ (МП) хвалиться “незалежним” статусом і “служінням за кордоном”, реальність інша. Священники мусять брати дозвіл від місцевих архієреїв Московського патріархату і щей в тих, які підтримують війну.

    На фото з храму у Вільнюсі, яке отримав Духовний Фронт України, видно, що служіння відбувається з “благословення” митрополита Інокентія (Васильєва) і його звершує священник УПЦ (МП). Як “бонус” для українців, служби звершуються без поминання імені патріарха Кіріла. Звісно, що це окозамилювання, адже УПЦ (МП) згідно із висновком ДЕСС перебуває в єдності з РПЦ.

    Таким чином, хоча УПЦ (МП) та її клірики намагаються посилатися на “незалежний” статус, насправді вони продовжують знаходитися під контролем і впливом РПЦ Московського патріархату, а для служіння та відкриття громад за кордоном УПЦ (МП) потребує дозволу від місцевих єрархів РПЦ.

    Це свідчить, що за кордоном, як і в Україні УПЦ (МП) фактично є структурою РПЦ, а не незалежною Церквою.

    На тлі війни росії проти Україні УПЦ (МП) втрачає підтримку серед українців. Все більше і більше українців обирають приєднатися до ПЦУ, яка не перебуває в єдності з Московським патріархатом. У майбутньому УПЦ (МП) зіткнеться з серйозними викликами. Церкві доведеться вирішити, чи готова вона остаточно розірвати зв’язки з РПЦ, або ж вона займатиметься “нейтральною” повісткою. Від рішення УПЦ (МП) залежатиме її майбутнє в Україні, адже заборону цієї організації обговорюють вже кілька років.

    За словами митрополита Олександра (Драбинка) на УПЦ (МП) чекає розвал.

    На фото з храму у Вільнюсі видно, що служіння відбувається з “благословення” митрополита Інокентія (Васильєва)

    Як повідомляв у травні Духовний Фронт України, архієрей РПЦ в Литві Інокентій (Васильєв) заборонив у священнослужінні без права носіння священичого одягу та хреста протоєрея Віталія Моцкуса, протоєрея Володимира Селявка, єрея Георгія Ананьєва, єрея Віталія Даупараса та єрея Георгія Сунгайлу. Це були репресії через те, що священники відкрито виступили проти війни в Україні.

    Як заявив отець Георгій Сунгайлу, дії архієпископа РПЦ в Литві є «продовженням репресій у відповідь на критику на адресу патріарха Кіріла».

    «Намагаються змусити нас замовкнути. (…) І те, що вони роблять, роблять із процесуальними порушеннями. Мені сьогодні надіслали наказ електронною поштою, але в ньому не сказано, які канони я порушив», — сказав він.

    У березні 2023 року Вселенський патріарх прийняв апеляцію священників у Литві і відновив їх у служінні. Також він відвідав цю країну. Литва та Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю. Це основа для нової церковної структури.

    Найсвіжіше

    Популярне