Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    В Києво-Печерській лаврі відслужили панахиду за гетьманом Мазепою

    25 липня в Києво-Печерській лаврі звершили заупокійний молебень за спокій душі спочилого гетьмана Івана Мазепи. Літія була приурочена до 336 річниці його обрання на цю високу посаду, – йдеться у повідомленні на сторінці обителі у фейсбуці. Заупокійну молитву провів виконувач обов’язків намісника Києво-Печерської лаври архімандрит Авраамій (Лотиш).

    «Ми найперше дякуємо Богу, що потроху звільняємо нашу Лавру від «руського міра» і повертаємо її історичну справедливість. Адже ніякі анафеми і погрози московського патріархату – не здатні зламати дух українського народу», – наголосив він.

    Судячи зі знімків на панахиді також були присутні воїни ЗСУ та виконувач обов’язків директора лаврського заповідника.

    “Гетьман Іван Мазепа – видатний військовий і політичний діяч, будівничий української культури і щедрий ктитор Києво-Печерської Лаври. Він своїм чималим коштом звів навколо Верхньої території Лаври кам’яні оборонні мури з чотирма сторожовими баштами, включаючи витрати на дві надбрамні церкви – реставрацію Троїцької, що над головними Святими Воротами, та будівництво нової кам’яної надбрамної церкви Всіх Святих й зробив багато інших добрих справ.” – перечисляють заслуги спочилого правителя перед Православ’ям у публікації.

    Нагадаємо, Онуфрій заявив, що засновник Києво-Печерської лаври належав до їхньої церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне