Вівторок, 14 Травня, 2024
Бiльше

    РПЦ готується звинуватити патріарха Варфоломія у єресі, – аналітика ДФУ

    Декілька годин тому розпочалась Архієрейська нарада рпц. на офіційному сайті московської патріархії опубліковано порядок денний, який досі тримався у таємниці. Він складається лише з декількох питань, а саме:

    1. Доповіді очільника рпц патріарха Кирила Гундяєва;
    2. Доповіді митрополита Іларіона Алфєва, голови Синодальної біблійно-богословської комісії про підготовку Комісією документа «Про спотворення православного вчення про Церкву в діяннях Константинопольського патріархату та виступах його представників»;
    3. Доповідь керівника Правового управління Московської Патріархії ігумені Ксенії про зміни у світському законодавстві;
    4. Обговорення та прийняття підсумкового документа Архієрейської Наради (доповідач: керуючий справами Московської патріархії митрополит Воскресенський Діонісій).

    Як ми і прогнозували головним і ключовим питанням наради є відносини рпц із Константинопольським Патріархатом. Анонсована доповідь митрополита Іларіона Алфєєва, вірніше сама її назва, свідчить про те, що очолювана ним комісія готує підґрунтя для майбутнього офіційного звинувачення і засудження Вселенської патріархії у єресі.

    Імовірно, що сам документ був готовий вже давно, але зараз необхідно провести своєрідну його апробацію для майбутнього офіційного прийняття на більш суттєвому заході, а саме Архієрейському соборі. Не важко здогадатись, що саме його москва планує поширити у світовому православ’ї, для майбутнього схвалення на так званому Всеправославному соборі, а-ля Амман 2.0.

    Проте такі спроби приречені на поразку, адже російська церква, після надання Томосу ПЦУ і ганебного першого Амманського собору, суттєво втратила свої позиції на міжцерковній арені. Російська війна також зіграла не на користь рпц. Утім про все це більш детально ми розповімо в наших наступних публікаціях, коли власне буде опубліковану саму доповідь Алфєєва.

    Також, як ми і припускали, українське питання не виокремлено, а скоріш за все буде піднято у доповіді Кирила Гундяєва. Це вкотре підтверджує, що якихось суттєвих кроків задля покарання чи дарування автокефалії УПЦ (що в єдності з МП) прийнято не буде.

    Тож чекаємо результатів наради, і вже зовсім скоро представимо вам нашу аналітику по цьому зібранню.

    Найсвіжіше

    Популярне