Вівторок, 14 Травня, 2024
Бiльше

    Не можуть в межах держави проповідувати організації, які фактично заперечують її існування – в.о директора лаврського заповідника

    18 липня вийшло інтерв’ю в.о директора Національного заповідника Києво-Печерська лавра Максима Остапенка виданню “Укрінформ”. У ньому він серед іншого торкнувся найближчого майбутнього святині.

    Зокрема чиновник висловив надію, що державі вдасться узяти на баланс всі приміщення лаври до кінця року.

    Щодо долі насельників монастиря, то тут Максим Остапенко припустив тимчасове продовження перебування ченців вже у якості держслужбовців:

    “До прийняття державного рішення щодо подальшого механізму взаємодії держави і монастиря, щоб не припинити традицію, можливе залучення частини монахів до догляду за печерами, за мощами, але у складі вже заповідника… Це дасть монахам право здійснювати необхідні процедури з мощами, але вже під контролем держави.”

    Він також повідомив, що ті насельники, які не мають ненависті до України зможуть надалі жити в обителі на постійній основі уже у складі Православної Церкви України.

    “Є частина ченців, які категорично не приймають будь-які зміни в суспільстві, які досі розповідають про «русский мир», благословляють Кіріла. Сподіваюся, що монастир знайде механізм самоочищення від них. Я в це вірю, хотів би, щоб це відбувалося саме таким поступовим еволюційним шляхом…”, – пояснив своє бачення в.о директора.

    Насамкінець представник держави підсумував, що уряд має виписати і чітко транслювати суспільству свою політику в сфері релігійного життя, а ті церковні організації, які виступають проти існування України не мають права тут проповідувати.

    Варто нагадати, що митрополит Епіфаній очікує, що невдовзі уся лавра перейде в ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне