П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Епіфаній очікує, що уся Києво-Печерська лавра у майбутньому перейде до ПЦУ

    У подальшому комплекс Києво-Печерської лаври перейде до Православної Церкви України (ПЦУ) мирним шляхом.

    Таку думку висловив предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній в ефірі телемарафону “Єдині новини”, передає delo.ua.

    “Майбутнє Києво-Печерської лаври – повністю бути в Православній Церкві України. Спочатку ми служитимемо на великі свята, а коли сформується клір лаври – коли до нас доєднається частина ченців з Нижньої лаври, тоді ми налагодимо повсякденні богослужіння. А вже в соборах, у центральному Успенському соборі, богослужіння звершуватимуться щонеділі”, — заявив владика.

    Водночас УПЦ (МП) продовжує проповідувати у Нижній лаврі. Тому, констатує Епіфаній, певний період часу представники двох церков будуть співіснувати на території лаври. ПЦУ продовжить звершувати богослужіння у церквах Верхньої лаври, згодом планується підписання довгострокового договору.

    В майбутньому в мирному порядку відбудеться об’єднання Нижньої та Верхньої лавр під егідою ПЦУ, прогнозує Епіфаній.

    “Багато було гарячих голів, які прагнули йти та забирати (Верхню лавру – Delo.ua). Але наша позиція була чіткою: ми хочемо йти дипломатичним шляхом. Ми побачимо, що з часом уся Києво-Печерська лавра буде українською”, — додав предстоятель ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне