Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Чорноморець про УПЦ (МП): Вони не знають, що самостійна Церква має бути в самостійній державі

    Відомий український філософ Юрій Чорноморець посилаючись на 34 апостольське правило нагадав, що у незалежній державі має бути незалежна церква. Це чомусь не знають в УПЦ (МП), вважає науковець і це „показує рівень їх безграмотності“.

    В інтерв’ю Духовному Фронту України він наголошує, що Україна має всі підстави для існування власної Помісної Православної Церкви з сотнями храмів, власними навчальними закладами та єпископатом.

    „Вони не знають дуже простої речі, що самостійна Церква в самостійній державі. Так 34 апостольське правило пише. Є самостійна православна держава із тисячолітньою традицією, з достатньою кількістю єпископату, храмів і тому подібне, семінаріями власними. Чому тут не повинно бути своя Церква Помісна? Це абсолютно незрозуміло. Тобто ясно, що вона має бути. Ясно, що всі єпископи мають знати свого предстоятеля. Предстоятель має діяти згідно з усіма єпископами. 34 апостольське право, ніхто його не відміняв“, – розповів Чорноморець.

    Він критикує українських церковних ієрархів, які прагнуть єдності з РПЦ, а не вибирають єдність всередині українського православ’я. На думку Юрія Чорноморця „самостійна Церква в самостійній державі – це абсолютно нормально і природно“.

    Юрій Чорноморець, також висловив своє здивування вибором УПЦ (МП) бути в єдності з іншим народом, замість підтримки єдність свого власного народу. Він підкреслив, що організаційні форми в Київській Русі були надзвичайно різноманітними, і нема потреби підтримувати єдиний духовний простір із росіянами.

    „Мені дуже дивно. Чому ви не вибираєте єдність православних українців? Чому ви вибираєте обов’язково якусь більшу єдність? Кому вона потрібна?“ – зазначив філософ.

    Нагадаємо, предстоятель ПЦУ розповів, що лаврські монахи чекають остаточних рішень держави. Також  Сербська Церква відмовилась від Конференції Європейських Церков через ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне