Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Протягом трьох днів, ченці УПЦ (МП) не покинули 79 об’єктів Києво-Печерської лаври

    Ченці Української Православної Церкви в єдності з Московським патріархатом не залишили 79 об’єктів Києво-Печерської лаври. Мінкульт зобов’язав їх зробити це протягом трьох днів.

    «Маємо констатувати, що термін завершився і УПЦ досі цього не зробила. Це та всі інші перешкоди будуть долучені до судової справи», – заявив міністр культури України Олександр Ткаченко.

    Так, 5 червня спеціальна комісія Міністерства культури та інформаційної політики завершила свою роботу щодо Києво-Печерської лаври та підписала з Національним заповідником акт приймання-передавання майна.

    Комісія у своєму звіті вказала на порушення вимог законодавства з боку ченців Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічого монастиря) УПЦ (МП)

    На основі звіту комісії заповідник тепер вимагає від ченців звільнити та повернути державі всі 79 культових будівель та обʼєктів. Якщо цього не буде зроблено, представники влади обіцяли подати в суд.

    Відомо, що заповідник надіслав ченцям УПЦ МП акт приймання-передавання держмайна у трьох примірниках. Там очікували, аби ченці підписали акт протягом трьох робочих днів із моменту отримання. Також їм надіслали вимогу передати в розпорядження заповідника ключі від замків і дверей до всіх об’єктів.

    А втім, УПЦ МП цього не зробила. Ткаченко каже, що «це та всі інші перешкоди будуть долучені до судової справи».

    «Звіт Комісії МКІП з приймання-передавання майна та вимоги заповідника будуть доказами численних порушень, допущених УПЦ, а також вчинення представниками УПЦ перешкод у користуванні майном заповідника у судовому засіданні для винесення відповідного рішення», — заявив міністр.

    Що було раніше?

    Як повідомлялося, 10 березня стало відомо, що Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» розриває договір оренди зі Свято-Успенським монастирем УПЦ (МП) з 29 березня 2023 року. Після цього намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив, що ченці УПЦ (МП) не мають наміру виселятися з неї і переходити в ПЦУ.

    30 березня Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову УПЦ (МП) до заповідника «Києво-Печерська лавра» про недійсність одностороннього розірвання договору.

    Кабінет міністрів України 30 березня також визнав таким, що втратило чинність, розпорядження уряду про передачу в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі УПЦ (МП) будівель і споруд. У відповідь в УПЦ (МП) заявили, що монастир подасть позови до суду і звернеться до генеральної прокуратури, міжнародних організацій, ООН.

    12 квітня комісія Мінкультури з прийому-передачі державного майна після двох тижнів недопуску до приміщень монастиря, розпочала роботу в Києво-Печерській лаврі та зафіксувала порушення користування Лаврою представниками УПЦ (МП).

    24 квітня Госпсуд Києва заборонив перешкоджати роботі комісії Мінкультури на території Києво-Печерської лаври до закінчення судового розгляду.

    Роботу Комісії Мінкультури з перевірки збереження культурних цінностей Києво-Печерською лаврою УПЦ (МП) продовжено до 30 червня.

    6 червня міністр Культури опублікував важливий документ у якому була вимога до ченців УПЦ (МП) покинути Лавру. Міністр Ткаченко заявив, що негайно вислана вимога УПЦ МП про невідкладне звільнення, припинення користування та повернення майна заповіднику.

    Найсвіжіше

    Популярне