Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Ухвалою Верховного суду Нідерландів було вирішено передати Україні колекцію “скіфського золота”

    9 червня 2023 року було оприлюднено рішення Верховного суду Нідерландів (м.Гаага) у справі про повернення експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» державі Україна в рамках касаційного провадження.

    Після майже 10 років судового розгляду Верховний суд Нідерландів повністю відмовив у касаційній скарзі кримських музеїв і залишив у силі рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України, повідомляє сайт МКІП.

    Верховний суд, зокрема, постановив, що держава Україна має законний інтерес у захисті своєї культурної спадщини.

    Таким чином, суд зобов’язав музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України музейні експонати з виставки “Крим – золотий острів у Чорному морі”.

    Нагадуємо, 26 січня 2022 року російські музеї з тимчасово окупованого Криму подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама від 26 жовтня 2021 року щодо повернення колекції “скіфського золота” Україні.

    Над поверненням експонатів в Україну працювали з 2014 року.

    Виставка проходила у музеї Алларда Пірсона в Амстердамі, де і зберігалися експонати до завершення судової справи. Це музейні експонати з 4-х кримських музеїв, зокрема: 132 музейні предмети з колекції Центрального музею Тавриди, 190 предметів з Керченського історико-культурного заповідника, 28 предметів з Національного заповідника «Херсонес Таврійський» і 215 предметів з Бахчисарайського історико-культурного заповідника.

    Нагадаємо, у Києво-Печерській лаврі вперше помоляться за її мецената Івана Мазепу. Також митрополит ПЦУ освятив мобільну переносну каплицю для прикордонників.

    Найсвіжіше

    Популярне