Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Києво-Печерській лаврі вперше помоляться за її мецената Івана Мазепу

    11 червня 2023 року в день Всіх святих у Всіхсвятській церкві Києво-Печерської лаври, яка була збудована коштом Івана Мазепи, відбудеться богослужіння з нагоди 325-річчя освячення храму.

    Як повідомляє сайт Міністерства культури та інформаційної політики України, у цей день вперше в історії Києво-Печерської лаври буде відправлено панахиду за її меценатом і ктитором — гетьманом Іваном Мазепою, якого за небажання коритися Московії ще за життя було піддано анафемі російською імперською церквою. Жодна з українських церков ніколи не визнавала чинності цієї анафеми, а українці по всьому світу молилися за його упокій. Натомість в московському патріархаті «проклинати» Мазепу продовжували і за часів незалежної України, і навіть після початку війни у 2014 році.

    «Відтепер історичну і духовну справедливість буде відновлено», – зазначили в Мінкультури.

    Там впевнені, що ця подія стане початком відродження в українській Лаврі традиції вшанування видатних постатей національної історії та культури. А в лаврських храмах лунатиме молитва Богові за Україну, за захисників та захисниць нашої країни та нашого народу.

    У межах заходу за ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики України та за підтримки Офісу ЮНЕСКО в Україні буде оголошено про старт реставраційних робіт у церкві Всіх святих, а також презентовано новий проєкт — Музейний центр «Гетьман Іван Мазепа та його доба» (локація — Онуфріївська вежа).

    Молитву очолить архімандрит ПЦУ Авраамій, в. о. намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври.

    У молитовному заході візьмуть участь: Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України; К’яра Децци Бардескі, професорка, Liason Officer Офісу ЮНЕСКО в Києві; Максим Остапенко, в. о. генерального директора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» й інші гості.

    Захід відбудеться з благословіння предстоятеля Православної Церкви України митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

    Найсвіжіше

    Популярне