П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Більшість українців підтримує виселення УПЦ (МП) з Києво-Печерської та Почаївської лавр – дані соцопитування

    Згідно з результатами соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова, виявлено, що понад половина українців, а саме 63%, підтримують ідею виселення Української Православної Церкви Московського патріархату (УПЦ МП) з Києво-Печерської та Почаївської лавр без можливості подальшого служіння у цих монастирях.

    У статті ZN.UAДоля УПЦ МП: дорога від храму”, авторка Катерина Щоткіна наголошує, що якби вирішення про приналежність лавр залежало від простих українців, то питання про власність над цими святинями вирішувалося б не на користь УПЦ МП. Згідно з даними опитування, лише 6,2% респондентів вважають, що Києво-Печерська та Почаївська лаври мають безроздільно належати колишнім господарям.

    Крім того, 8% громадян погоджуються на співслужінні в храмах лавр УПЦ МП та Православної церкви України

    При цьому авторка зазначає, що така категорична позиція українців стосується не лише двох головних святинь країни.

    «Такою самою підтримкою користуються будь-які зусилля з позбавлення УПЦ МП майна в усіх куточках країни. Попри незаконність рішень місцевої влади, незугарні картинки бійок, хмари сльозогінного газу в храмах, 60% українців підтримують рішення місцевої влади, які відмовляють УПЦ МП у продовженні оренди та використанні культових споруд і земельних ділянок», – вказує Щоткіна.

    Дані опитування відображають настрої та думки українського суспільства щодо майбутньої долі УПЦ МП та лавр.

    У самій УПЦ МП таке ставлення влади та громадян відкидають і не визнають бажання українців розірвати зв’язки із Російською Церквою, які УПЦ МП плекала десятиліттями.

    Нагадаємо, вплив РПЦ на росіян впав на 12% за 10 років. Також, як свідчать опитування число віруючих в Бога зросло з початку повномасштабної війни.

    Фото: zn.ua
    Фото: zn.ua

    Найсвіжіше

    Популярне