Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Ні пари з вуст: Синод УПЦ (МП) проігнорував анексію РПЦ своєї єпархії в Бердянську

    23 травня відбувся Синод УПЦ (в єдності з Московським патріархатом). На ньому згадали річниці Харківського  (1992) і Феофаніївського соборів. Водночас Синод проігнорувала той факт, що Московський патріархат підпорядкував цілу Бердянську єпархію УПЦ (МП).

    Не згадано на Синоді і те, що РПЦ визнала нікчемними укази правлячого єпископа Бердянської єпархії УПЦ (МП) єпископа Єфрема (Яринка), який заборонив у служінні кліриків, що попросились у пряме підпорядкування Московського патріархату.

    Як сказано в рішенні Синоду УПЦ (МП), що опубліковане на сайті УПЦ (МП), Синод “мав міркування про відзначення 27 травня 2023 року тридцять першої річниці Харківського Архієрейського Собору та першої річниці Собору Української Православної Церкви, що відбувся у місті Києві. У зв’язку з цим, 27 травня у кафедральних соборах усіх єпархій Української Православної Церкви відбудуться подячні молебні”.

    “Також Синод оприлюднив Звернення з нагоди вказаних річниць, яке 28 травня, у неділю, буде виголошено під час Божественної літургії в усіх храмах та монастирях Української Православної Церкви”, – зазначено в офіційному повідомленні.

    Синод призначив колишнього митрополита УПЦ (МП) у Хмельницьку Антонія (Фіалко) на єпархію Макарівську. Також він тепер буде вікарієм Київської митрополії.

    Нагадаємо, кілька днів тому у РПЦ заявили, що всі укази правлячого архиєрея Бердянської єпархії УПЦ (МП) Єфрема (Яринка) “не мають сили”.

    Про це йдеться у повідомленні на новоствореному сайті під назвою “Офіційний сайт Бердянської єпархії Московського патріархату”.

    Повідомлення поширив вікарій московського патріарха єпископ Сава (Тутунов), супроводивши його припискою “Ex officio (у силу займаної посади – ред.) щодо поточної ситуації в Бердянській єпархії транслюю позицію керуючого єпархією”.

    “З благословення Управляючого Бердянською єпархією, Преосвященнішого єпископа Луки, повідомляємо про те, що в силу прийнятого 16 травня Священним Синодом рішення щодо порядку управління Бердянською єпархією вважати видані 19 травня цього року Преосвященним Єфремом укази, і наступні, якщо такі будуть видані, такими, що не мають сили”, – йдеться у повідомленні.

    17 травня стало відомо, що митрополит Єфрем заборонив у служінні чотирьох кліриків Бердянської єпархії, які заявляли про переведення єпархії у підпорядкування напряму Московському патріархату.

    “Священники Бердянської єпархії, які у ЗМІ самочинно озвучили заяви провокаційного характеру, котрі не відповідають офіційній позиції Української Православної Церкви та сіють смуту і соблазн в серцях пастви, відповідно до канонів Православної Церкви будуть заборонені у священнослужінні”, – йдеться у повідомленні.

    Там також зазначають, що митрополит “Бердянський і Приморський” Єфрем отримав благословення предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія на “лікування закордоном у зв’язку зі станом здоров’я”.

    “Він повідомив, що на час лікування керування очолюваною ним єпархією здійснюватиметься у телефонному режимі. Повна оцінка ситуації, яка склалася, можлива після того, як митрополит Єфрем надасть свої детальні роз’яснення після одужання”, – зазначають в інформаційно-просвітницькому відділі УПЦ (МП).

    На початку травня, священники УПЦ (МП) у Бердянську оголосили, що їхній архиєрей Єфрем (Яринка) втік та просились до РПЦ. “Такого еще не было никогда, чтобы архиерей бросил епархию. Это страшно, конечно. Взяли правление на себя. Собрали совет и написали письмо патриарху Кирилу”, – коментував архімандрит Дмитро Михешкин з Кам’янки (Більмак). У відповідь на це Синод Російської Православної Церквиокупував” (перепідпорядкував) Бердянську єпархію УПЦ (в єдності з Московським патріархатом).

    Зазначимо, що УПЦ (МП) вважає себе “незалежною в управлінні“. Тепер виходить, що в “незалежної Церкви” інша незалежна Церква може в одну мить на своєму Синоді забрати цілу єпархію із священниками, парафіями і парафіянами, бо єпископ іншої “незалежної” Церкви покинув єпархію.

    Текст підготував священник ПЦУ Іван Петрущак

    Найсвіжіше

    Популярне