Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    «Арабська весна» – катастрофа чи боротьба за свободу? Патріарх Кіріл заплющує очі на репресії

    Патріарх Московський Кіріл (Гундяєв) 19 травня на засіданні групи “Росія – ісламський світ” підкреслив спільні цінності та інтереси Росії та ісламського світу. У той самий час очільник РПЦ підміняє реальні проблеми в середині росії ідеологічним протистоянням, ділячи світ на “православний Схід” і “безбожний захід”. Така риторика розпалює конфронтацію, замість конструктивного діалогу і миру, чим мають займатись релігійні лідери.

    Згідно з баченням Патріарха Кіріла, Росії та Ісламському світу протистоїть ціннісно чужий їм Захід, передає Духовний Фронт України з посиланням на представника РПЦ Владіміра Лєгойду.

    “Так звана “арабська весна” принесла лише горе і незліченні біди народам цих країн, більшість з яких — мусульмани”, – сказав глава РПЦ.

    Головним викликом 21-го століття патріарх Московський називав виклик безбожного секулярного світу традиційній системі цінностей. Кіріл не бачить протиріччя між традиційною системою цінностей і “благословенням” росіянам вбивати українців. Це, напевно і є тією “традиційною системою цінностей” для Російської Православної Церкви і росії.

    Торкаючись традиційних цінностей, Кіріл, однак не згадує і про права людини, які здебільшого знехтувані в ісламських країнах, де людей можуть страчувати через атеїзм чи Богохульство.

    Називаючи “арабську весну” катастрофою, Гундяєв ігнорує легітимні вимоги арабських народів до демократизації і свободи, подібно до того, як він ігнорує бажання українців жити з європейськими цінностями, а не в єдності з “русскім міром”. Варто викрити Кіріла (Гундяєва) в тому, що причинами бід були саме диктаторські режими, а не боротьба за демократію.

    Сам Моспатріарх Кіріл цілковито підтримує державну російську політику, спрямовану на розширення впливу шляхом формування “спільноти спільних цінностей” на ґрунті консервативних ідей. На цьому шляху РФ все більше зближується із ісламом і схоже, що пробує використовувати його (іслам), як замінник Московському патріархату, який в умовах повномасштабної війни виявився не достатньо радикальним у своїй підтримці злочинів Кремля.  Диктатор Путін минулого року називав ісламські країни партнерами росії у розв’язанні глобальних питань.

    Варто зазначити, що новозавітне християнство – це релігія миру, а не війни, тому важко ліпити із нього “мілітаристську” Церкву, яка підбурюватиме молодь вмирати за інтереси путіна, як це намагається робити патріарх Кіріл. На цю роль краще підійде іслам, який за своєю природою є радикальнішою релігією. Цю просту істину розуміють і на Луб’янці.

    Таким чином заяви Гундяя про єдність ідей із ісламським світом свідчать радше про геополітичні, а не духовні інтереси. Також патріарх Московський пробує мімікрувати під радикальний іслам, щоб не “пасти задніх” серед духовних лідерів, які висловлюють підтримку злочинам Кремля.

    Патріарху РПЦ не завадило б нагадати, що усі релігії проповідують мир і взаєморозуміння і справжній діалог базується на толерантності і взаємоповазі, а не на спільній боротьбі проти “безбожного заходу”. До того ж, саму росію не можна назвати “православною”, чи “духовною”, якщо в Україні вже ліквідовано понад 200 тисяч громадян росії, які намагались втілити в життя загарбницькі і злочинні плани кремлівської верхівки.

    Однак Кіріл впевнений, що “православні, як і мусульмани, прагнуть чинити так, як велить Бог”. Яких православних і мусульман має на увазі Кіріл? Ймовірно тих, які лояльні до путінського режиму. А “Бог” Кіріла велить так, як велить путін – вмирати на теренах чужих держав за брехливі переконання, про “захист рф від загрози НАТО”

    В той час, коли росія використовує РПЦ для впливу на населення на пострадянському просторі, патріарх Московський розповів, що Захід нібито наполегливо намагався використати релігійний чинник для внесення поділу суспільства в країнах, які охопили події “арабської весни”. Кіріл лицемірно наголосив на неприпустимості подібного використання релігійного чинника і назвав завданням християн і мусульман “протистояння екстремізму”.

    Варто нагадати, що Владімір Путін офіційно визнаний злочинцем і його мають заарештувати.

    Також у нігерійському селі ісламісти вбили понад 70 християн, а міноборони Британії звертає увагу на ісламістський екстремізм. У вересні 2022 року ісламські лідери в Татарстані виправдовували війну рф проти України та хвалили путіна.

    Текст підготував священник ПЦУ Іван Петрущак.

    Найсвіжіше

    Популярне