Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    У Житомирі міськрада вивчає документи на право користування землею та будівлями УПЦ (МП)

    Виконком Житомирської міської ради вивчає документи на право користування земельними ділянками та будівлями церков Української православної церкви (що в єдності з Московським патріархатом) у Житомирі.

    Про це Суспільному розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин після зустрічі з головами фракцій міської ради.

    За його словами, на найближчу сесію ради винесуть проєкт звернення до громади з питань релігійної ситуації.

    “І ми домовились із депутатами, обговорили в загальних рисах ситуацію по Житомиру. І вирішили на сесію підготувати спільне звернення до громади міста”, – каже Сергій Сухомлин.

    Проєкт звернення ще не підготували, каже Людмила Зубко, депутатка міської ради.

    “Треба розуміти: скільки людей йде до якої церкви, які взаємовідносини, щоб ми не спровокували негативних речей, які стосуються безпеки нашої громади”, – каже Людмила Зубко.

    В УПЦ (МП) готові до перевірок документів, каже Іоан Демиденко, голова юридичного відділу Житомирської єпархії УПЦ МП.

    “Ми за законні перевірки, ми за виконання законних приписів. Але є певні хвилювання щодо відповідності цих перевірок відповідному порядку. Чому я так кажу? Тому що документи щодо власності на землю, на будівлю, інколи було складно оформити, з приводу ситуації, яка склалась”, – каже Іоан Демиденко.

    Єпископ Житомирський і Овруцький Православної церкви України Паїсій розповів, що в містах для переходу парафій необхідна підтримка влади.

    “Сільський храм – це так: хотіли перейти – перейшли. І храм їхній. У містах є декілька храмів. І якщо цей храм на даний час належить Московському патріархату, і людина не хоче ходити до нього, вона тоді залишає цей храм і йде в український храм”, – розповів єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій.

    Міська рада може скасувати договори користування землею парафій УПЦ Московського патріархату лише у визначених законом випадках, каже адвокат Роман Гуртовенко.

    “Серед порушень користування земельною ділянкою можуть бути, наприклад, використання не за цільовим призначенням, системна несплата земельного податку або орендної плати, набуття права власності на земельну ділянку, приватизація, й інші підстави, які дають змогу припинити право користування землею. Говорити про те, що орган місцевого самоврядування наділений повноваженнями самостійно припинити договір оренди, неможливо. Така ж ситуація і щодо нерухомого майна”.

    Сесія міської ради відбудеться 21 квітня. 11 квітня Житомирський міський голова підписав розпорядження про її скликання, але в порядку денному цього питання немає.

    “Треба трошки вгамувати емоції, – каже Сергій Сухомлин, – і потрібно робити все чітко за законом”.

    Найсвіжіше

    Популярне